Esters festival river barriärer

Repetitionerna inför helgen pågår för fullt och på fredagen drar Esters festival 2011 igång på Uppsala Konsert & Kongress.

10 mars 2011 12:00

Esters Festival är sprungen ur ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan/Esters musikverksamheter och Uppsala kommunledning. Festivalen riktar sig både till andra funktionshindrade med familjer, vänner, släktingar, boenden, skolor och arbetsplatser och till alla som vill uppleva en stor musikglädje och musikalisk kreativitet. Ted Dluzewski är ansvarig för Esters musikverksamheter och menar att festivalen erbjuder publiken något utöver den vanliga konsertupplevelsen.
– Man får se en grupp människor som normalt sett räknas ut och som nu står på scenen och ger allt för att leverera, säger han. Det är en glädjeupplevelse att se.
Esters musikverksamheter är studiecirkelbaserade och hör till Studieförbundet Vuxenskolans musikverksamhet för funktionshindrade i Uppsala. Ted Dluzewski beskriver verksamheten som en School of Rock för utvecklingsstörda
– Det är ett gäng människor som är musikaliskt fokuserade och försöker göra så bra ifrån sig som möjligt, säger han.

Samtidigt som man hela tiden vill bli bättre och leverera så händer det att man gör bort sig från gång till gång. Då är det viktigt att kunna skratta och bjuda på sig själv.
 – Här är det tillåtet att vara människa utan så många konventioner, säger han. Det gäller såväl för alla som medverkar som för publiken.
Förutom fem akter med band/orkestrar från Uppsala medverkar artister från bland annat Lund, Stockholm och Sundsvall.
 Ted Dluzewski menar att Uppsala ligger i täten vad gäller satsningar av det här slaget och att kommunen utgör en positiv kraft med god inställning till projekt som dessa.
– Jag tror att Uppsala jämförelsevis med övriga landet ligger långt framme när det gäller satsningar på kultur för vår målgrupp, säger han.

Elisabeth Liby är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala och säger att festivalen har planerats sedan förra våren.
– Spelglädjen man får uppleva hos de här artisterna är helt unik och det är viktigt att satsa stort på det här, säger hon.
Ted Dluzewski håller med och berättar hur gruppens musikaliska uppträdanden river barriärer och påminner oss om att vi alla är människor på samma sätt. Han är överraskad och glad över hur väl människor uppskattar Esters musikverksamheters framträdanden.
– Jag blir rörd över folks inställning till den här gruppen människor och att jobba med dem gör en mjukare som människa, säger han.

Esters festival 11-12 mars

I festivalen medverkar fem ensembler från Uppsala. Imorgon, fredag uppträder Esters stämband och Baby Chickens. Under lördagen spelar Phil’s Riders of the Storm, Teater Blanca och Esters orkester på Uppsala Konsert & Kongress. Förutom dessa medverkar artister från bland annat Lund, Stockholm och Sundsvall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Andersson