En värld av vackra lögner

Han har rest runt hela världen med sin trollerikonst. Nu åker Johan Ståhl vidare till Hollywood efter sina framträdanden i Uppsala med showen "Vackra lögner".

18 februari 2019 11:00

Föreställningen har sedan länge varit helt slutsåld. I 70 minuter kommer Johan Ståhl bjuda 25 personer åt gången på close-up magi utan varken assistenter, tekniker eller mikrofoner. Publiken kan förvänta sig en riktig här-och-nu känsla med fingerfärdighetsmagi på nära håll, där de själva har chansen att påverka slutet. Johan Ståhl började inte arbeta med close-up magi på allvar förrän 2007. Innan dess var drömmen att hålla på med humoristisk magi vid företagsevent.

– Sedan insåg jag att jag försökte visa publiken det dom ville se och inte det jag själv ville visa. Det är en väldigt stor skillnad, säger han.

– Efter att ha bytt bana blev jag både svensk och nordisk mästare i trolleri 2009. Där lades min grund för kärleken till fingerfärdighetsmagin.

Efter Uppsala åker han vidare mot Hollywood. Där ska Johan Ståhl uppträda på magins centrum, The Magic Castle, en exklusiv privatklubb som tar in världens främsta trollkonstnärer.

– Människorna som kommer dit är allt från Hollywoodkändisar till vanligt folk. Man får inte fotografera något där inne så kändisarna som kommer dit känner att de kan gå runt utan att bli plåtade.

Förutom sina tidigare uppträdanden vid The Magic Castle har Johan Ståhl även deltagit i Talang 2007, satt upp föreställningar i Oslo och anordnat en julshow i Norrköping. Han har även uppträtt vid Reginateatern här, i hemstaden Uppsala. Efter att ha rest runt en hel del, och i bott både London och Oslo, har han återigen blivit Uppsalabo.

– Jag älskar Uppsala, det är en fantastisk stad. Det är här jag vill att min son ska växa upp, säger han.

När Johan Ståhl själv var liten kom han vid fyra års ålder på att han ville bli trollkarl. Då såg han en magiker trolla fram godis och blev helt förbryllad. Idag, 35 år senare, stöter han fortfarande på människor som lyckas få honom att tappa hakan.

– Det finns en trollerikonferens i Buffalo i USA, och där får man se de som lagt ner sina liv på att skapa trolleritrick med löjligt små detaljer som får mig att skaka på huvudet. Jag tycker det är roligt när jag inte kan förstå hur ett trick har gått till.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Detaljerna som publiken missar kanske är det som är viktigast för mig. Man kan jämföra det med en and som simmar i vattnet: den ser ut att glida fram, men det man inte ser är fötterna under som arbetar. Jag blir inspirerad av andras kärlek till trolleriet.

Vackra lögner:

Johan Ståhls föreställning "Vackra lögner" hålls vid Uppsala Stadsteater 20/3-23/3, 26/2 - 2/3 och 5/3 - 7/3.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!