En psykopat tar plats på Lilla scenen

Tom Ripleys verklighet börjar skeva och han spinner in sig i ett nät av lögner. En hyllad thriller håller på att iscensättas på Uppsala stadsteater.

4 april 2018 06:00

Skådespelaren Simon Reithner öppnar en resväska och vräker jublande dess innehåll, en stor mängd sedlar, över sig. Han repeterar rollen som Tom Ripley, en av världslitteraturens värsta psykopater. Men han fryser till is när kollegan Madelén Evertsson, i rollen som kompisens Dickies flickvän, knackar på dörren. Dickie finns nämligen inte längre och Tom Ripley vet var kroppen har tagit vägen.

– Flickvännen förstår tidigt att det är något som inte är som det ska med Tom. Men hon försöker hela tiden förhålla sig till pjäsens män och blir lurad, berättar Madelén Evertsson om sin roll.

Antihjälten Tom Ripley är en man som bokstavligen kliver över lik för att ta sig fram. Efter en fattig barndom och en förödmjukande uppväxt är hans revanschlusta gränslös. Patricia Highsmith skrev romanerna om Tom Ripley mellan 1955 och 1991. Stoffet har filmatiserats flera gånger. På lördag är det Skandinavienpremiär på Uppsala stadsteaters lilla scen för en föreställning om denna massmördare, "Den talangfulle Mr Ripley".

– Highsmith blev stilbildare för en deckargenre där läsaren får följa en förövare istället för att lösa en deckargåta, säger Jonas Österberg Nilsson.

Han är föreställningens regissör och har dessutom gjort scenografin, samt dramatiseringen.

– Jag har dramatiserat alla Patricia Highsmiths böcker om Tom Ripley och längtat efter att sätta upp någon av dem på scenen. Den här föreställningen bygger mest på den första boken men har lånat en del från de andra när det gäller kakartärsutvecklingen hos Tom.

Pjäsen handlar om den unge amerikanen Tom Ripley som får i uppdrag att åka till Italien för att be sin kompis Dickie att åka hem till sin mammas dödsbädd. Tom är avundsjuk på vännen som är rik och har en vacker flickvän. Han skulle mer än gärna ta dennes plats.

– Det är viktigt att jag kan förstå varför Tom gör som han gör och hans emotionella resa. Han bär på en känsla av att inte höra till och att ha blivit förbigången av livet, säger Simon Reithner.

– Tom Ripley går över flera gränser, men allt vilar på en grund som alla kan känna till.

Vid sidan av scenen står det klädstänger med ombyten för skådespelarna. Några har flera roller och tempot ska bli högt under föreställningen som är två timmar lång utan paus.

– Vi har lekt med tanken att ha en kamera även bakom kulissen så publiken kan följa med där. Det är mycket logistik när vi ska gestalta det myller av tankar som finns i Toms huvud, berättar Åsa Forsblad Morisse.

Hon spelar bland annat Dickies mamma, men också en hyresvärd och ”en receptarie i en kartong”.

Niclas Lindgren har skapat ljuddesign och musik till föreställningen och Tommy Sahlén har ljussatt. I övriga roller finns Yngve Dahlberg, Mikael Odhag, Johan Stavring och Emelie Wallberg.

Scenrummet är helt inklätt i metalliskt glänsande borstad aluminium. Kliver man upp på rampen ser man två halvmeterbreda skåror i golvet. I den främsta ligger en nerblodad madrass. Vänder man blicken uppåt finns en metalldel riggad i taket likt en skära. All metall skapar också speglingar, skiftningar och förskjutningar i bilden med ljussättningens hjälp.

– Scenografin ska gestalta ett rum i upplösning. Allteftersom Tom Ripley får svårare att skilja på verklighet och fiktion blir också scenbilden skevande och fylls av projektioner, förklarar Jonas Österberg Nilsson.

– Det intressanta med teater är att utmana publikens tänkande och känsloregister. Jag vill använda alla teaterns uttrycksmedel för att göra det!

På lördag 7 april är det Sverigepremiär för "Den talangfulle Mr Ripley".

susanne.sigroth-lambe@unt.se

Stilbildande författare

Patricia Highsmith

Född 1921 i Fort Worth i Texas, död 4 februari 1995 i Locarno i Schweiz.

Amerikansk roman- och novellförfattare, främst berömd för sina psykologiska thrillers, inklusive hennes fem romaner om Tom Ripley. Men hon har också skrivit romaner med lesbiska motiv. Flera av hennes verk har tolkats på film. Hon skrev manus till Alfred Hitchcocks ”Främlingar på tåg” (1951). Romanen ”Carol” filmatiserades 2015 av Todd Haynes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!