En deckare om dagen håller doktorn borta

Läkaren och författaren Jonas Moström tycker att vi ska läsa deckare för hälsans skull. Nu är han aktuell med tredje delen i sin nya bokserie där brottsplatsen ligger i Uppsala.

11 juli 1916 15:04

Det var under en föräldraledighet som husläkaren Jonas Moströms bokplaner kom att bli verklighet. Det var för tolv år sedan och i dag arbetar han 50 procent på mottagningen på Kungsholmen i Stockholm och resten av tiden ägnar han åt författarskapet. När UNT når honom är han på semester med familjen i England, men skrivandet tar han inte ledigt ifrån.

– Jag ger ju ut en bok per år nu. Då gäller det att ha ett schema som passar mig och det tycker jag att jag har hittat. Eftersom jag är rastlös orkar jag inte sitta åtta timmar i sträck och skriva så jag siktar på två timmar per dag. Nu på semestern skriver jag också varje dag men efter mina två timmar kan jag känna mig ledig, säger han.

Jonas Moström har tidigare skrivit deckarserien om Sundsvallspolisen Johan Axberg och läkaren Erik Jensen. Men efter åtta böcker om de båda männen behövdes en energiinjektion i författarskapet. Lösningen blev en ny, kvinnlig huvudkaraktär och en ny stad för handlingen att utspela sig i – Uppsala. Just nu är han så aktuell med ”Midnattsflickor” som är tredje delen i serien om psykiatrikern Nathalie Svensson. Hon är Nordens främsta expert på psykopater och jobbar på sjukhuset i Uppsala. Som medlem i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp använder hon sin expertis för att hjälpa polisen att hitta brottslingar.

Och att deckarseriens hemstad blev Uppsala var ingen slump. Mellan 1992 och 1998 läste Jonas Moström läkarlinjen vid Uppsala universitet. Inför seriens första del åkte han till Uppsala för att göra research. Han gick då på guidade turer i bland annat Gustavianum och återupptäckandet av staden märks extra tydligt i ”Midnattsflickor”. Boken tar avstamp i ett valborgsfirande där två kvinnliga studenter blir våldtagna. Nästa offer hittas mördad i stadens anrika anatomiska teatern.

Jonas Moström menar att Uppsalas atmosfär passar deckarnas dramaturgi.

– Dels är det den här gamla staden med Domkyrkan, universitetet och Gustavianum. Och mitt bland dessa historiska byggnader och det oföränderliga är det alla nya, unga studenter. Det är en spännande mix, säger Jonas Moström.

Men den nya serien har ändå inte inneburit att författaren tagit avsked av Sundsvallspolisen Johan Axberg. När han skrivit den första delen om Nathalie Svensson hörde läsare av sig och undrade hur det gick för de gamla karaktärerna. Jonas Moström svarade genom att sammanföra polisen från Sundsvall och psykiatrikern från Uppsala i del två – ”Dominodöden”. Mötet blev lyckosamt och fick en fortsättning i ”Midnattsflickor” där Johan Axberg kommer till Uppsala för att hjälpa gärningsmannaprofilgruppen få fast mördaren.

– När man har umgåtts med en karaktär i tio år vill man inte släppa den riktigt, jag har ju lärt känna honom. Så jag gifte ihop mina två serier helt enkelt! säger Jonas Moström.

Nu skriver han vidare på serien som hädanefter rymmer både nya och gamla karaktärer. Jonas Moström har inga planer på att sluta skriva, för deckare är viktigt menar han.

– Jag brukar säga att man blir friskare av att läsa deckare eftersom de ger en de adrenalinkickar vi är skapta för. Som läkare skriver jag ibland motion på recept och jag har lekt med tanken att även skriva recept på en riktigt bra bok.

<p>Personligt</p>

Namn: Jonas Moström

Ålder: 43 år

Bor: Stockholm

Gör: Läkare och deckarförfattare

Aktuell: Med boken ”Midnattsflickor” som är tredje delen i deckarserien om Nathalie Svensson där handlingen utspelar sig i Uppsala. Seriens andra del ”Dominodöden” går just nu som sommarföljetong i Mittmedias tidningar. Debuterade 2004 med ”Dödens pendel”, den första boken i serien om Sundsvallspolisen Johan Axberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!