Emma Knyckare vill ta revansch i Uppsala

Komiker, programledare, konsertarrangör och mamma, Emma Knyckare har många titlar att skriva i sitt cv. I höst kommer hon med sin hyllade show "Årets Mama" till Reginateatern i Uppsala.

25 juni 2019 12:00

– Underrubriken är "en föreställning om familjeliv, underliv och kärlek" och det är vad denna föreställning handlar om. Den bygger på boken som jag skrev när jag hade fått barn för fyra år sedan, "Hit med flaskan", berättar Emma Knyckare.

Det blir tredje terminen som hon är på turné med showen, men det är första gången hon gästar Uppsala med den. En förändring inför höstens turné är att det finns med låtar som hon har skrivit själv och som hon också sjunger.

Men hon har varit i Uppsala flera gånger tidigare, som ståuppare på klubben Oslipat.

– Senast jag var i Uppsala så hade jag slagit i huvudet på min dotters förskola. Blodet droppade i ögonen från ett bandage och jag undrar hur framförandet egentligen var. Men nu hoppas jag på att få ta revansch inför Uppsalapubliken!

Showen "Årets Mama" menar hon är en mer interaktiv upplevelse för publiken än vad en vanlig ståuppshow är.

– Publiken ska känna sig inkluderad. Det mysigaste jag vet är när stora tjejgäng är där som knuffar varandra i sidan och känner igen sig i vad jag pratar om.

Hon berättar att när hon fick barn kunde hon inte känna igen sig i någon bok om situationen. Det var därför hon skrev en egen, "utan pekpinnar eller rosa skimmer".

– För mig var det en chock att få barn. Hur känner man sig egentligen efter en förlossning? Vad händer med relationen till pappan? Det ville jag skriva ärligt och skämta lite om, berättar hon.

– Jag hade hållit på med satir och samhällsfrågor i radio, i program som "Morgonpasset" och "Tankesmedjan". Så det här var faktiskt första gången jag skämtade personligt!

Emma Knyckare var initiativtagare till "Statement festival" förra sommaren, musikfestivalen som vände sig till kvinnor, icke-binära och transpersoner.

– Vi blev visserligen fällda av diskrimineringsombudsmannen, men inte för själva arrangemanget utan för hur det kommunicerades utåt. Någon tidning använde ordet "mansfri" och det var faktiskt inte vår formulering. Men vi medverkade i alla fall till att övergrepp på kvinnor på musikfestivaler debatteras, säger Emma Knyckare.

Hon berättar också att festivalledningen planerar en "Statement tour" till hösten. Fyra städer ska får turnébesök, Göteborg, Stockholm, Malmö och Umeå. Varje stad kommer ha unika medverkande och bjuda på musik, komik, dj:s och annat.

Gästspelet i Uppsala 30 november av "Årets Mama" avslutar Emma Knyckares höstturné.

Personligt

Emma Knyckare

Född 1987 i Rolfstorp, Halland.

Familj: Make Petter, 4-åriga dottern Maggan, två extrabarn som är tonåringar.

Bakgrund: Har inte gått färdigt vare sig kulturprojektprogrammet eller en universitetsutbildning i konflikthantering. Hoppade av två veckor före examen i båda fallen.

Verksamhet: Komiker och programledare, har bland annat lett "Morgonpasset i P3", "Tankesmedjan i P3”, “Knyckare i P3”.

Aktuell: Kommer med showen "Årets Mama till Reginateatern i Uppsala 30 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe