Efterfesten vid Fyrisån gav inspiration

En efterfest vid Fyrisån en tidig morgon för snart 20 år sedan inspirerade Ane Brun till låten "Sleeping by the Fyris River".

23 januari 2019 14:00

Norska singer-songwritern Ane Brunvoll (mer känd under artistnamnet Ane Brun) var Uppsalabo 2000–2001. Hon och dåvarande pojkvännen bodde i en lägenhet i Luthagen under det år som Ane studerade musikvetenskap vid Uppsala universitet. Och det var faktiskt här i stan som artistkarriären började ta fart så smått. Den då 24-åriga Ane Brun tog nämligen ofta med sig gitarren till studentnationerna och började uppträda för publik.

2001 bjöds hon in till Hultsfredsfestivalen, slog igenom och fick skivkontrakt. Första albumet "Spending time with Morgan" 2003 spelades delvis in i Uppsala. På den plattan finns "Sleeping by the Fyris River" med.

– Den låten handlar om en efterfest som jag och några kompisar hade vid Fyrisån klockan sju en sommarmorgon. Vi hittade en gammal fåtölj i en container och satte oss i den och började sjunga. Sedan somnade alla tre i fåtöljen, berättade Ane Brun för UNT:s reporter Jon Forsling i en intervju 2003.

I låten finns textrader som:

"It´s dawn//The crack of dawn//A saxophone, an armchair, and a small drum//Sunrise, all smiles//Sleeping three people in//One armchair by the Fyris River."

Fotnot: I UNT Kulturs artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smalt till hits. Vill du tipsa om en Uppsalalåt? Fyll i formuläret nedan. Artikelserien avslutas senare med en omröstning: Vilken Uppsalalåt blir läsarnas favorit?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner