Så beskriver Sven-Bertil Taube "Så länge skutan kan gå", sången som gett namn åt föreställningen med Evert Taube-melodier som han och pianisten Peter Nordahl nu turnerar med. På torsdag 31 januari kommer duon till Konserthuset i Uppsala.

"Så länge skutan kan gå" är en av de Taube-sånger som ligger Sven-Bertil Taube varmastt om hjärtat. På ytan en visa om sjömanslivet men i grunden en existentiell text om livets villkor.

– Jag försöker undvika att sjunga den alltför hurtigt eller dansant. För att texten verkligen ska nå fram och sjunka in hos publiken gör jag den i stället på ett mer berättande sätt, säger Sven-Bertil Taube.

Artikelbild

| Peter Nordahl och Sven-Bertil Taube har samarbetat på två "Hommage"-album och lika många Taubeskivor sedn 2014.

Han berättar att även upphovsmannen, det vill säga hans far Evert Taube (1890–1976), var mycket förtjust i sången som kom till på 1950-talet. Evert Taube spelade själv in den 1960 vid 70 års ålder.

– När Evert vid ett senare tillfälle tillfrågades om han inte skulle skriva en psalm blev svaret: "jag har redan skrivit en". Då syftade han på "Så länge skutan kan gå", berättar Sven-Bertil Taube.

Musikföreställningen i UKK bjuder på många andra Evert Taube-kompositioner, både kända och mindre kända. Sven-Bertil Taubes sång står förstås i fokus, men han kommer också att recitera och deklamera sångtexter och lyrik. Han utlovar även minnen och berättelser med koppling till pappa Evert och hans musik.

– Det finns så mycket att berätta och det brukar roa publiken.

84-årige Sven-Bertil Taube har varit synnerligen produktiv och aktiv på senare år. Fyra album i samarbete med producenten och pianisten Peter Nordahl har det blivit, konserter, turnéer och sist men inte minst en stor roll i pjäsen "Påklädaren" som går för fulla hus på Dramaten.

Hur orkar du?

– Jodå, det går ganska bra förutom att jag ser och hör väldigt illa. Det är helt och hållet tack vare min fru Mikaela som jag klarar av uppdragen. Hon är alltid med mig och verkar gilla det. Jag känner mig priviligierad som har världens bästa stöd.

Att vara ute på turné med sammanlagt 14 konserter i ett litet format är något han ser fram mot.

– Det fungerar väldigt bra med Peter vid pianot. Han har skrivit alla arrangemang med en fin känsla för texterna. Det har färgat hans tonspråk på ett sätt som ibland överraskat även mig.

Sven-Bertil Taube konstaterar belåtet att samtliga fyra skivor som duon samarbetat kring sedan 2014 har Grammisnominerats. Den färskaste nomineringen gäller "Så länge skutan kan gå vol 2" som kom hösten 2018.