Måndag 6 mars. Jag ringer till pressombudet Anders Westin för att boka en intervjutid med Owe Thörnqvist. Telefonen är avstängd. Jag blir kopplad till en röstbrevlåda som säger att pressombudet är på semester och återkommer den 8 mars. Jag ringer ett par gånger till under dagen, men telefonen förblir avstängd.

Tisdag 7 mars. Pressombudets telefon är fortfarande avstängd och jag tar beslutet att försöka nå Owe Thörnqvist på egen hand. Jag skickar ett mejl och ett sms till artisten, frågar om det skulle finnas utrymme för en intervju för UNT under veckan. Först på kvällen, klockan 20.46, får jag ett svar. "Hej Albin. Ursäkta sen feedback men jättesnärjigt nu". Det visar sig att 87-årige Owe Thörnqvist har ett mer häktiskt schema än jag trodde. Intervju i Skavlan, repetitioner, intervju med kvällstidning, generalrepetition. Han ber mig skicka över några frågor på mejl som han hoppas hitta tid till att svara på.

Innan jag hunnit svara får jag ett till mejl. Den här gången från artistens fru som ber mig återkomma om en intervju efter finalen, när det lugnat ner sig.

Onsdag 8 mars. Jag chansar och mejlar över några frågor till Owe Thörnqvist. Kanske kan han hitta en lucka där han hinner svara. Jag frågar hur hans dagar ser ut och hur han skulle beskriva sin resa i Melodifestivalen.

Det går en stund och plötsligt upptäcker jag att Owe Thörnqvist har ringt och lämnat ett meddelande där han försöker besvara mina frågor.

– Efter Växjö har det varit både gottepåsar och applåder. Det har inte varit så många burop för min del än så länge och jag hoppas att publiken fortsätter att säga bravo, bravo.

Han berättar i den raspiga inspelningen att Melodifestivalen kan liknas vid en runtresande musikcirkus.

– Det är ett spektakel. Men det är många unga trevliga människor som är både välklädda och med goda förmågor, inte minst när det kommer till sången.

Mer än så hinner inte sägas innan inspelningen bryts. Ett samtal till röstbrevlådan får bara vara tre minuter långt. Jag ringer upp direkt. Han svarar och berättar att han sitter i bilen på väg till Friends arena. Av rösterna i bakgrunden förstår jag att bilen befinner sig i någon form av trafikstockning på Södermalm. Jag ställer en fråga om den hektiska perioden han befinner sig i och om han får någon tid att vila. Efter Melodifestivalen i Stockholm väntar en konsert på UKK i slutet av mars.

– Min hjärtläkare har gett mig klartecken att vara med på finalen, även om det finns vissa riskmoment. Men innan konserten i Uppsala ska jag på ett återbesök och se om det är fritt fram att köra.

Längre hinner vi inte i vårat samtal innan Owe Thörnqvist måste lägga på luren. När jag kollar i telefonloggen står det att vi har pratat i tre minuter. Under den tiden fick han avbryta samtalet två gånger för att svara i en annan telefon.

Någon mer tid till att svara på frågor finns inte för Owe Thörnqvist. Minutschemat tillåter inte utsvävningar. Nu är det fullt fokus på finalen i Friends arena.