De vinner årets Kultingpris

Uppsalaparet och musikaliska eldsjälarna Maria och Ted Dluzewski är vinnarna av Årets kulting 2018. De tog emot detta kultur-Uppsalas hederspris på en frukost hos Teater Blanca på fredagsmorgonen.

18 januari 2019 08:35

Kultingpriset går till en person eller flera ”som offrat sig för kulturen i Uppsala”. Sedan några år är det Teater Blanca med konstnärlige ledaren Magnus Dahlerus i spetsen som står bakom priset.

I motiveringen till årets pris står bland annat:

"Det finns en liten skara benådade konstnärer som tycks ha blivit utvalda av Livet själv – som om det funnits ett heligt förbund från begynnelsen mellan dem och konstens idé, kulturens tålmodiga kamp och musikens möjliga makt.

Årets utmärkelse ges till det Uppsalapar som kanske stått modell för Kultingprisets intention: att uppmärksamma 'de som på ett förtjänstfullt sätt offrat sig för kulturen'."

Maria och Ted Dluzewski leder Esters musikverksamheter, med musikverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Verksamheten innefattar bland annat Esters Orkester, kören Esters stämband, rockbandet Phil's Riders och nybörjarverksamhet med specialanpassade instrument där alla kan delta oavsett nivå.

- Det känns fantastiskt, vilken ära. Det känns omvälvande, säger Maria Dluzewska efter att hon och maken Ted Dluzewski tagit emot diplom och blommor inför en entusiastik publik på Teater Blanca på fredagsmorgonen.

Du blev lite rörd när du skulle ta emot priset?

- Ja, verkligen. Jag sade till mig själv: Gråt inte nu, Maria, men det var väldigt svårt!

Under pratstunden med UNT kommer många förbi och kramar och gratulerar pristagarna.

Det verkar vara många som är glada att ni vinner?

- Ja, det är ju ett erkännande. Det är härligt att Esters musikverksamheter får synas på det här sättet, säger Ted Dluzewski.

- Vår verksamhet blir mer och mer etablerad, men det är fortfarande något av en pionjärverksamhet. Det är viktigt för den här gruppen - det tar emot att prata om den som en "grupp", eftersom den är så spretig och består av så många olika individer - men det är härligt med fokus på att de har samma utrycksbehov och samma behov av att få stå i rampljuset som andra, säger Ted Dluzewski.

- Nu blir det fokus på oss, men vi är ju ett helt team och jag vill framför allt lyfta fram vår chef Fredrik Sjöberg på Studieförbundet Vuxenskolan som tror på det här och gör verksamheten möjlig.

- Vi gör ju den roliga biten, men verksamheten bottnar förstås inte med oss, säger Maria Dluzewska.

Kultingpriset

Kultingprise tskapades av Kulturföreningen Särimner 1995 och ska gå till en person ”som offrat sig för kulturen i Uppsala”. Priset består av äran, uppmärksamheten och ett diplom. Sedan några år är det Teater Blanca med konstnärlige ledaren Magnus Dahlerus i spetsen som står bakom priset.om.

Årets kultingpristagare 2017 var Stina Wollter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Åberg