De höjer ribban inför Musikhjälpen

Från att ensamma skramla pengar på Uppsalas gator till konsert på UKK och hiphopfestival. Milla Leskinen och Karin Sandelin vill ge nya kulturskapare en plattform inför Musikhjälpen.

3 december 2014 16:32

För två år sedan stod de ensamma i snöslasket och skramlade pengar på Uppsalas gator. Och fick ihop 12 000 kronor. Förra året arrangerade de klubbar och estradpoesi. Och samlade in 23 000 kronor. När det nu bara är dagar kvar till årets omgång av Musikhjälpen drar igång höjer så Milla Leskinen och Karin Sandelin åter ribban.

– Alla de här sakerna vi har gjort har varit jätteroliga och något vi verkligen brunnit för. Men i år har vi som mål att engagera andra än oss själva och våra vänner, säger Milla Leskinen.

I år blir det därför en musik- och poesiafton på UKK, en hiphopfestival i Gottsunda – och en diktsamling.

– Vi ville att alla människor, även de utan möjlighet att skänka pengar, skulle kunna bidra till insamlingen. Så vi kontaktade alla mellanstadieklasser i Uppsala och bad eleverna skriva dikter på temat "att hjälpa". Och sedan har en jury av poeter, däribland Amer Sarsour och Malin Hellström, fått välja sina favoriter som nu blivit en bok, förklarar Karin Sandelin.

De båda studerar sista året på psykologprogrammet och kände att ju mer de läste om människan som individ och det som inte fungerar, desto mer ville de möta människor och engagera sig i olika frågor.

– Då är Musikhjälpen en tacksam form eftersom själva engagemanget är det viktiga, inte hur mycket pengar man får in. Och under de här åren har vi verkligen lärt oss att människor gärna engagerar sig, bara de får en möjlighet att göra det, säger Milla Leskinen.

– Och mellanstadiebarn, som vi riktat oss åt i diktprojeket, är en bra målgrupp eftersom de inte riktigt hunnit bli cyniska än och vi hoppas att det blir mer ärliga dikter då. Inte bara sådant de tror att man borde tycka, fyller Karin Sandelin i.

I årets projekt har de försökt att få så många som möjligt att engagera sig. Därför lyfter de även upp poeter och musikskapare som annars inte har tillträde till de etablerade scenerna på UKK:s scen och anordnar en hiphopfestival i Gottsunda.

– Hiphop är väldigt stort i Uppsala och vi placerade festivalen i Gottsunda för att dels nå en bredare publik men även visa upp mångfalden. Så det blir inte bara stora namn och snubbar som uppträder, säger Milla Leskinen.

– Och så ville vi nå utanför centrum, eftersom det mesta i kulturlivet ändå är koncentrerat till city, säger Karin Sandelin.

Vad är era förhoppningar nu?

– Att inspirera andra att hitta på saker. Jag har alltid trott att man behövt heta von Knorring och ha mycket pengar för att kunna göra saker – men så är de tinte alls. Folk tror på en ändå och jag hoppas att det engagemang som nu finns lever kvar även efter Musikhjälpen lämnat Uppsala, säger Milla Leskinen.

Se tv-inslaget: Förfest till Musikhjälpen hela helgen

Fakta UKK, Gottsunda och Gränby

I kväll, fredag, blir det en musik- och poesikväll på UKK. Poeterna Marie Lundquist, Mimie Märak, Emma Broomé och Yolanda Bohm kommer att läsa sina dikter. Och Emma Nordenstam, Sofie Livebrandt och Jaquline Ronneklew kommer att stå för musiken. Därtill kommer fyra unga poeter som skrivit i ditksamlingen "Laga männsikornas sorg" att framträda.

Under lördagen blir det hiphop-festival i Gottsunda – 4Elements. Bland andra kommer Kung Henry/Henry Bowers att hålla en spoken word-workshop och Viktor Ax kommer att föreläsa om livet som hiphop-producent.

På söndag är det julmarknad i Gränby centrum där mellanstadiebarn säljer pyssel och en kör från Uppsala Musikklasser uppträder.

Nästa fredag, den 12 december, blir det hiphopboksert i Gottsunda Centrum med Aurelia Dey, Amsie Brown, Fatima, Jessica Lefvert och Junior Natural.

Samtliga intäkter går till Musikhjälpens insamling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nathalie Mark