Dags igen för magi och humor

Uppsalas mest utåtriktade festival närmar sig. På onsdag 24 april går startskottet för den femte upplagan av Uppsala Magic & Comedy med målgång 4 maj.

23 april 2019 17:00

Stadens kanske längsta festival kan mycket väl också vara den mest tillgängliga. Här ryms – förutom arrangemang och shower som kräver biljett – också en hel del gratisevenemang och uppsökande verksamhet.

– Den delen av festivalen är väldigt uppskattad av vår publik. För oss som arrangerar är dessa programpunkter de allra viktigaste. Det är tack vare bidrag och stöd från sponsorer som vi kan ordna gratis heldagar i Gottsunda centrum, på Grand och i city, säger Anna Wikestedt Fällmar, festivalgeneral.

Ett annat ben som festivalen står på är mötena med publik som har särskilda behov och förutsättningar. Här handlar det bland annat om besök på äldreboenden och Akademiska barnsjukhuset samt magi för personer med funktionsvariationer.

Omkring 11 000 personer brukar årligen ta del av Uppsala Magic & Comedy. Årets siffra kan bli ännu högre eftersom festivalen redan smygstartat.

– Under april har vi genomfört en länsturné med stöd av Region Uppsala. Trollkarlarna Johan Ståhl och Kalle Nilsson har gjort shower och ordnat workshops för skolbarn i Örbyhus, Östhammar och Enköping, så där kan vi redan nu räkna in några hundra festivaldeltagare, säger Anna Wikestedt Fällmar.

Årets festival bjuder på ytterligare några nyheter förutom länsturnén. Bland annat kommer Uppsalas kändis nummer 1 – Pelle Svanlös – att tillsammans med Kalle Sanslös (trollkarlen Kalle Nilsson) trolla i Fyrishovs entré söndag 28 april. Den 20 minuter långa showen ges gratis tre gånger under dagen och riktar sig till barn i förskoleåldern.

I vanlig ordning kommer ett knippe välmeriterade, internationella gäster till Uppsala. Bland dem några välmeriterade magiker.

– Vi får ofta höra att vi har för få kvinnliga trollkarlar. Men utbudet är faktiskt inte särskilt stort tyvärr. Fast i år har vi två riktigt skickliga kvinnor på besök, säger Anna Wikestedt Fällmar.

Juliana Chen räknas som en av Kinas främsta magiker med massor av utmärkelser i internationella tävlingar. Fransyskan Nathalie Romier är ett annat världsnamn som i fjol blev VM-tvåa i kategorin komisk magi. Duon medverkar i två evenemang på avslutningsdagen: Upp-Sala-Bim och Galashowen.

Anna Wikestedt Fällmar framhåller också kanadensaren Mahdi Gilbert som medverkar i Close Up-galan 3 maj och Galashowen 4 maj.

– Han saknar händer men ägnar sig åt fingerfärdighetsmagi. Att se honom trolla med en kortlek är helt fantastiskt.

Uppsala Magic & Comedy

Arrangeras på olika platser över hela Uppsala 24 april – 4 maj.

Huvudansvariga är Anna Wikestedt Fällmar (producent) och Johan Ståhl (artistansvarig).

Programpunkter i urval: Sveriges bästa ordvitsare (Reginateatern 25/5), Tobbe Trollkarl – 20 år i barnens tjänst (Fyris Park 27/4), inspelning av radioprogrammet Lantzkampen (UKK 3/5), Galashow (UKK 4/5).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner