– Jag älskar färg och blommor, säger hon när vi möter henne med händerna fulla av färger och penslar i den öppna dörren till utställningshallen.

Hon håller på att måla direkt på väggen och på ett speciallagt golv i ena hörnet av lokalen för att skapa en fantasifull värld åt sina originalillustrationer från boken "Sagor om natten". De inramade bilderna ska sedan fästas på lagom barnhöjd på väggen. En bit bort finns det illustrationer ur andra böcker och teckningar som hon gjort till tidningar "för att hylla olika människor". Porträtten är försedda med uppmuntrande texter.

Utställningen invigs lördag 23 mars och då kommer Kitty Crowther att vara på gården utanför utställningshallen. Med vit krita ska hon fånga siluetterna av de besökare som vill på museets fönster.

Artikelbild

| Kitty Crowther är på plats i Bror Hjorths hus för att arrangera originalillustrationer ur hennes barnböcker. Bakom henne skymtar också det verk hon skapat på utställningshallens ena vägg.

– Jag kommer finnas där vid träden som ett vilt djur, säger hon och blinkar med ena ögat.

Dagen efter invigningen ska hon hålla ett föredrag bland sina bilder.

MER OM BARNBÖCKER: Boken "Vad är en flod?" flödar rakt in i tankevärlden

Kitty Crowther föddes i Bryssel 1970, med en pappa från England och mamma från Sverige. En medfödd hörselskada gjorde att hon inte hängde med riktigt i skolan. När en lärare föreslog att hon skulle lära sig något praktiskt yrke så sökte hon till en konstskola i stället, och kom in som 17-åring. Men måleri och konst för gallerier var inget för henne.

Artikelbild

| Ett hörn av utställningshallen får ny form och färg till utställningen.

– När jag stötte på en bok av Beatrix Potter föll allt på plats. Det här ville jag också göra. Teckna och berätta. Både min pappa och min farmor är goda berättare så jag är uppvuxen med det, säger hon.

I det inre rummet på Bror Hjorths hus byggs två små hus där man kan bokstavligen krypa in i världar som är skapade av Kitty Crowther. Det ena huset har figurer från den alldeles nya boken "Far West" (med text av Peter Elliott, ges ut på svenska nästa vecka). Figurerna på utsidan av det huset kan besökande barn färglägga. I boken berättas om vad som kan hända när någon ger sig ut på jakt, kommer hem igen och finner att ens plats har tagits av någon annan. Berättelsen mynnar ut i att alla får rum. Bokens bilder refererar till kända personer som tagit plats i världen, som medborgarrättskämpen Rosa Parks och den första kvinnliga journalisten Nellie Bly.

Artikelbild

| Belgiska barnboksförfattaren och illustratören Kitty Crowther skapar världar till sina barnbokskaraktärer.

I det andra huset finns den rosaskimrande världen från "Sagor om natten". I husen kan barnen, eventuellt också vuxna som tar sig in genom de små öppningarna, sitta och titta i låneexemplar av hennes böcker.

– Alla människor behöver berättelser, få drömma sig bort om vart vi kan tänkas vara på väg i livet. Böcker ger tillträde till andra världar och öppnar sinnen. Det gör mig ont att en del dömer direkt efter att ha lyssnat på bara en enda.

Artikelbild

| Kitty Crowthers senaste barnbok "Far West" ges ut på svenska nästa vecka.

– Alma-priset gjorde att jag kunde köpa oss ett hus att bo i, men det som gör mig verkligt lycklig när jag ser barn titta i någon av mina böcker!

Utställningen kan ses till 19 maj och drar sedan vidare till Hälsinglands museum i Hudiksvall.