Branden slår mot kulturen

Både Gottsundabiblioteket och Gottsunda Dans & Teater tvingas hålla stängt på grund av storbranden i Gottsundaskolan.

9 oktober 2018 14:08

Branden som natten mot måndagen totalförstörde större delen av Gottsundaskolan innebär att det livaktiga kulturlivet i Gottsunda centrum nu ligger nere. Även på tisdagen tvingas hela Kulturhuset med bibliotek, Kontakten, Gottsunda Dans & Teater och Kulturpunkten hålla stängt. Lokalerna är inte eldhärjade, men eftersom hela södra delen av Gottsunda centrum är avstängd påverkas även kulturlivet.

Avstängningen görs för att minimera problemen med röklukt. Dörrar, ventilation och friskluftintag hålls därför stängda.

Under tisdagen finns bibliotekspersonal på plats på Mattorget i hjärtat av Gottsunda centrum för att upprätthålla åtminstone en del av servicen till besökare och låntagare.

– Här kan man ställa frågor, lämna in låneböcker och hämta ut reservationer. Vi tillhandahåller också dagstidningar från biblioteket, berättar Carin Carlsson, samordnare på Gottsundabiblioteket.

Delar av personalen jobbar tills vidare på andra bibliotek. Det gäller framför allt personer som har astmatiska problem och absolut inte bör vistas i lokalerna.

När biblioteket åter kan öppna är inte bestämt, men Carin Carlsson misstänker att inte går att hålla öppet på onsdagen. Hur det blir med böcker, möbler och annat i bibliotekslokalerna när den värsta röklukten försvunnit är också oklart. Risken finns förstås att inventarierna kommer att lukta länge.

Den förödande skolbranden har skapat förstämning bland bibliotekspersonalen i likhet med alla andra i området.

– Jag känner en stor sorg, det är ju vår granne som har drabbats, säger Carin Carlsson.

Kerstin Helsing, konstnärlig verksamhetschef på Gottsunda Dans & Teater, är också bedrövad.

– Gottsundaskolan är mycket mer än bara en lokal för elever och personal. Den betyder så oerhört mycket för många, säger hon.

Tisdagens föreställningar ställdes in, men förhoppningen är att kunna spela som vanligt på onsdagen. Det rör sig om pjäsen "Du skrattar faktiskt också" med två planerade föreställningar om dagen den här veckan.

– Det luktar förstås rök även i våra lokaler även om jag tror att det är värre i biblioteket som ju ligger närmare skolan, säger Kerstin Helsing.

Hon och de övriga elva i personalen befinner sig i Uppsala kommuns fastighetsbolags lokaler i Gottsunda när UNT ringer. Kerstin Helsing berättar att de också erbjudits att samlas för möten i Uppsala stadsteaters lokaler på Kungsgatan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner