Bowies fans väntar sig det oväntade

När Miriam Aïda och hennes band gav sig på att tolka David Bowie var det med viss oro för vad hängivna Bowiefans skulle tycka. Det visade sig dock vara just de som uppskattade låtarna mest.

22 augusti 2019 14:00

Ett lyckligt äktenskap, konstaterar Miriam Aïda. När hon och hennes band först tog sig an David Bowies repertoar var de inte övertygade om att hans fans skulle tycka att låtarna passade i nya dräkter bestående av afro-brasilianska rytmer, jazz och reggae – de genrer där hon själv har sina rötter. Men redan på det förra albumet hade de tolkat David Bowies "Starman" och fått mersmak.

– Der var en stor utmaning eftersom det är långt ifrån musiken vi brukar göra, säger Miriam Aïda.

En rolig utmaning dock. Miriam Aïda beskriver sitt eget band som "så långt ifrån ett rockband man kan komma" och låtarna på albumet "Loving the Alien", som släpptes i september 2018, har ett helt annat sound än originalversionerna. "Ashes to Ashes" har reggaekomp och "Ziggy Stardust" och "Rebel Rebel" sjungs på portugisiska.

– Jag kände att jag inte kunde äga de texterna på engelska, säger Miriam Aïda.

Att göra låtarna till sina egna visade sig fungera och de hängivna Bowiefansen är de som gett den varmaste responsen. Efter varje konsert har Miriam Aïda mött människor som kommit dit enbart för att de spelar Bowielåtar.

– Många har starka relationer till de här låtarna och det är utan undantag de som har varit mest positiva. Jag börjar förstå att David Bowie lärde sina fans att älska det oväntade. Det jag fascineras av med hans artistskap är att han var så orädd och utmanade sig själv. Det fick oss att känna att vi inte heller behöver vara rädda, säger hon.

Titellåten "Loving the Alien" handlar om att omfamna det som är annorlunda. Miriam Aïda, som tidigare bland annat har tolkat svenska visor i brasiliansk tappning, drar likhetstecken mellan sammanförande av olika musikstilar och männsikors förmåga att spegla sig i varandra. Musiken kan lyfta fram att vi har mer gemensamt än vad vi har skiljepunkter.

– På samma sätt som Bowie, en brittisk popmusiker av sin tid, har beröringspunkter med vårt band som har en helt annan musikalisk bakgrund tror jag verkligen att vi kan öppna upp oss och identifiera oss med de som är helt annorlunda. Det finns ett hjärta som pulserar i varje människa och i varje låt, säger Miriam Aïda.

På söndag 25 augusti besöker Miriam Aïda och hennes band Parksnäckan. De kommer att spela Bowietolkningar från albumet, och även några nya.

Miriam Aïda

Jazz- och bossanovasångerska som har verkat tillsammans med flera olika konstellationer och är även känd som jazzpresentatör i P2. När hon gästar Parksnäckan är det med Mats Andersson på 7-strängad akustisk gitarr och slagverkarna Ola Bothzén och Emil Sjunnesson. Hon har även drivit jazzklubb i Malmö och medverkat i "Allsång på Skansen".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sigrid Asker