Jubileum kantat av våld

När UNT:s evenemang ”Bokens dag” firade 25 år gick det som en röd tråd mellan författarnas aktuella böcker. Det handlar om våld – i form av såväl mord som mänsklig utsatthet.

15 oktober 2019 19:13

Jubileet inleddes av Torbjörn Flygt, som får sägas ha nått sitt genombrott med romanen ”Underdog” (2001). ”Släkte”, hans nya roman, berör såväl kriminalitet, missbruk som lojalitet och familjeband. Men även ömheten har en central roll. Flygt berättar om en av bokens scener, där huvudpersonen Jesper upplever en plötslig ömhet för sin bonusbrorson, och hur han själv ”känt tårkanalerna fuktas” när han skrev passagen.

– Den läsare som inte blir berörd av den här scenen har ett hjärta av sten, säger han.

Finlandssvenska Monika Fagerholm vann 2005 Augustpriset för ”Den amerikanska flickan”. Nya romanen ”Vem dödade bambi?” kretsar kring en gruppvåldtäkt i ett finskt Djursholm. Fagerholm intresserar sig för det sociala efterspelet då ett brott har begåtts, och så tystnaden – den som uppstår kring det vi inte vill tala om.

Niklas Natt och Dag levererar en ny mordgåta i 1700-talsmiljö. Han berättar om hur en holländsk kvinna på en mässa i Amsterdam sagt att hon ”kastade upp lite” när hon läste den första av hans romaner vid frukostbordet. Efter det har han försökt tona ner de ”värsta” delarna – med sådär resultat: konferenciererna beskriver även denna bok som ”brutal”.

Kvällens mest pacifistiska inslag stod nog Uppsala/Gimobaserade Maria Broberg och Jon Hällgren för. Båda är mest kända som låtskrivare och medverkade också i vårens upplaga av eurovisionsfestivalen. Men i kväll framfördes allt från Bob Dylan till Veronica Maggio.

I pausen tog många tillfället i akt att få en bok signerad av de medverkande författarna. Lars Ivar Olsson stod först i kön till Karolina Ramqvists plats. Men några böcker har han inte med sig – i stället packar han upp urklipp, bilder och affischer vilka effektivt förses med Ramqvists signatur.

Vid Niklas Natt och Dags bord väntar Karin Höglund. Hon har med sig båda hans böcker, och betraktar leende proceduren när han tänder stearinljuset, langar fram sigillvaxet och smälter det över lågan.

– Jag har varit på ”Bokens dag” många gånger, men det här är första gången som jag inte har läst någon av författarna. Men mina vänner och kollegor har rekommenderat Niklas böcker, säger hon och intygar att hon kommer införskaffa trilogins tredje del när den släpps.

Under kvällen medverkade även Karolina Ramqvist (”Björnkvinnan”), Ulrika Knutson (”Den besvärliga Elin Wägner”) och Jonas Bonnier (”Knutby”).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Stolpe Margenberg