Bokbussen ska nå ut till fler

Fler kommuninvånare som bor på landsbygden utanför Uppsala ska få tillgång till biblioteksbussen.

4 september 2019 19:00

Det är målet med den extrasatsning på 880 000 kronor som ingår i mittenstyrets budgetförslag för nästa år.

– Det är en stor grupp som berörs. 25 procent av kommunens invånare bor faktiskt utanför Uppsala stad. Både i de medborgardialoger och den utredning som gjordes förra året föreslogs att biblioteksverksamheten skulle stärkas, så det känns jätteroligt att vi nu kan göra den här satsningen, säger Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden.

Extrapengarna ska gå till tre områden:

Turlistan ska utökas så att det blir tätare mellan biblioteksbussens besök och att den stannar längre vid varje hållplats. Det gäller främst de orter som räknas som servicenoder (Stavby, Tuna, Oxsätra/Åkerlänna, Ramstalund och Jumkil) eller prioriterade tätorter (Almunge, Bälinge, Björklinge, Gunsta, Gåvsta, Jälla (Lindbacken), Järlåsa, Knutby, Länna, Lövstalöt, Skyttorp, Storvreta, Vattholma och Vänge). Dessutom ska biblioteksbussens besök samordnas med annan medborgarservice som bygglovsbilen och konsumentrådgivning. Den tredje punkten rör barn och unga. Där ska bland annat turerna till förskolor till skillnad från i dag få fasta tidtabeller.

– Pengarna ska användas till att bemanna våra två biblioteksbussar så att vi kan förbättra servicen. Vi behöver inte fler bussar, där har vi kapacitet så att det räcker, säger Linda Eskilsson.

Hon och bussarna Astrid och Barbro plus personal finns på plats vid ett födelsedagsfirande på Vaksala torg på lördag 7 september. I år är det nämligen 50 år sedan biblioteksbussarna började rulla i Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner