Litteratur Bokens tid

Svenska förläggareföreningen

4/12Svenska förläggareföreningen firar 175 år och firar passande nog med att ge ur en bok om föreningen och den svenska bokmarknadens utveckling från andra världskriget fram till våra dagar. Vad har format den svenska bokmarknaden, och vad formar den i dag? Skribenterna är många i denna antologi som har Uppsalaprofessorn Johan Svedjedal som redaktör

Artikelbild

| Charlotte Qvandts roman "Strålgångar" är Lil'Lits förlags första bok.

Strålgångar

Lil'Lit förlag

7/12 De stora förlagen är inte så förtjusta i att ge ut böcker i december, som tur är finns det fler förlag. Nystartade Lil'Lit vill satsa på kvinnliga författare och ger i december ut sin första bok. Charlotte Qvandts roman "Strålgångar" handlar om den åldrade Karin som inte längre känner igen sitt hus eller sina saker. En roman om att sluta finnas till och slutligen tystna.

Sympatisören

Artikelbild

| Viet Thanh Nguyens roman "Sympatisören" är en satisk spionroman.

Tranan

8/12Saigon faller och en nordvietnamesisk spion som har infiltrerat sydvietnamesiska armén flyr till USA och Los Angeles i sällskap med sin befälhavare – en general som vägrar ge upp kriget och som tror sig vara förrådd. Viet Thanh Nguyens debutroman "Sympatisören" har kallats en litterär uppgörelse med Vietnamkriget. Men den har också kallats satirisk spionroman. Vilken kombination!

Artikelbild

| Mirjam Tuominens samlade noveller ges i december ut i två vackra volymer.

Samlade noveller

Modernista

Artikelbild

| Historien om Lucia känner de flesta till. Men vem var Staffan Stalledräng?

9/12 Mirjam Tuominen (1913–1967) var en av förra seklets stora finlandssvenska författare, men i dag är hon dessvärre lite bortglömd. Mest känd är hon för sina noveller om deppiga och krisande unga kvinnor, men författarskapet var också i ständig förändring. Nu ger Modernista ut hennes samlade noveller i två volymer. Är det början på en renässans för författaren?

Staffan Stalledräng

Artos

10/12Vem var egentligen Staffan Stalledräng? Varför sjunger vi om honom i juletid? Var kommer visan ifrån? Varför finns det fler melodier? Varför är det pojkarnas visa? Varför vattnar Staffan sina fålar fem, alltför den ljusa stjärnan? Karin Schager reder ut mysteriet om stjärngossarnas fixstjärna i sin bok "Staffan Stalledräng – En gåtfull gestalt i nordiskt julfirande".