Belönas för bok om Marielund

"Marielund–Sommardröm vid Uppsala" får pris på bokmässan i Göteborg. Ett hundratal ortsbor har lämnat material till boken som blivit Årets hembygdsbok.

24 september 2016 14:00

"Berättelsen blir särskilt intressant tack vare att perspektivet breddas och Marielund sätts in i ett kulturhistoriskt sammanhang". Så lyder juryns motivering.

Grattis Jonas Pertoft som varit redaktör! Har det hänt något som sticker ut i Marielunds historia?

– Ja, mycket. En sak är att skådespelaren Stellan Skarsgård höll på att drunkna här i sjön.

Ojdå, hur gick det till?

– Familjen Skarsgård hyrde hus på somrarna och Stellan brukade leka tåg när han var liten. Tågen passerade ju varannan gång framlänges och varannan baklänges. En gång när han lekte och gick baklänges på bryggan, plumsade han i. Tack och lov blev han räddad av en granne.

Varför gjorde ni boken?

– Det började 2008 när det fanns ett hot, en markägare ville sälja till Uppsala kommun, för att det skulle byggas flera hundra bostäder. För att få argument mot bebyggelsen ville vi ta reda på vad som gjorde Marielund unikt och intressant.

Och vad upptäckte ni?

– Att liknande välbevarad 1900-talsmiljö med sommarhus vid sjö och järnväg knappt finns någon annanstans i Sverige och att orten är starkt förknippad med Uppsalas industrihistoria. Alla stadens viktiga personer ville ha sommarhus i Marielund, det gav status.

Blev ni förvånade över något?

– När vi samlade in gamla foton hittade vi massor av bilder på bilar men inga på tåg. Det berodde väl på att bilar var ovanliga, medan tågen var vardagsmat i början av 1900-talet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof