Bedragare simmade på Svettis

För 42 år sedan visades Uppsala på bästa sändningstid, i tv- serien "Ärliga blå ögon" om en kvinnlig bedragare. Huvudrollsinnehavaren Anna Godenius minns inspelningarna som en rolig tid.

14 augusti 2018 12:00

Den filmstjärneliknande gestalten parkerar sin stulna bil vid Svandammen och går in på Svettis för att simma. När hon senare lämnar badinrättningen i alldagliga kläder och stora glasögon känner receptionisten inte igen henne. Scenerna utspelar sig i första avsnittet av serien "Ärliga blå ögon", men skådespelaren Anna Godenius kan berätta att tricket fungerar även i verkligheten.

– När jag köpte korv eller kaffe i pausen blev jag väldigt olika bemött beroende på om jag var den grå Berit eller den där lite tjusiga, säger hon.

Serien handlar om en kvinnlig bedragare som ikläder sig olika roller för att lura folk på pengar. Anna Godenius uppskattade att få spela en kvinnlig antihjälte, något som var ganska ovanligt och djärvt 1976. Hon tycker att manuset var bra och kul, med flera dråpliga scener.

– Det är en där jag sitter på en uteservering med Stig Ossian Ericson, i salig åminnelse. Han spelar polis och berättar om den där fräcka bruden som lurar folk, ovetande om att jag är hon. Jag låtsas att jag inte alls vet vad han pratar om.

En stor del av serien är inspelad i Uppsala, och Anna Godenius berättar att hon tyckte om de klassiska miljöerna. På 1970- talet fanns bara två tv- kanaler och då serien gick på bästa sändningstid fick den ett stort genomslag. Extra populär var den förstås bland Uppsalaborna. UNT- läsaren Jonas Tottmar skriver i ett mejl till kulturredaktionen att han gick i tredje klass när "Ärliga blå ögon" sändes 1977, och minns det som riktigt häftigt att se Anna Godenius strosa runt i välkända Uppsalamiljöer.

Några år senare arbetade Anna Godenius en tid på Uppsala stadsteater, och då upplevde hon att "Ärliga blå ögon" var på allas läppar. Hon åkte runt och spelade teater i skolor och blev hela tiden igenkänd som den mystiska svindlaren.

– Det var orättvist mot de andra. Jag jobbade med flera duktiga skådespelare men alla pratade bara om "Ärliga blå ögon", minns hon.

14 maj 1977, när seriens näst sista avsnitt sändes, publicerade UNT en intervju med Anna Godenius. Av okänd anledning frångick redaktionen sitt ordinarie arbetssätt och lät henne intervjua sig själv. En av frågorna var "Är du gift?", på vilken Anna Godenius, då 32 år, svarade att hon var för ung för att gifta sig.

<p>"Ärliga blå ögon"</p>

Serie i sex delar i regi av Leif Krantz, under produktionsbolaget Drakfilm. Premiär på TV 1 i april 1977. Anna Godenius (senare känd från bland annat "Män kan inte våldtas", "Rederiet" och "Kungamordet") spelade en bedragare som genom att byta skepnad lurar till sig stora summor pengar. I övriga roller fanns bland andra Stig Ossian Ericson, Fredrik Ohlsson, Isa Quensel, John Harryson och Ingvar Kjellson.

Kultvarning

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sigrid Asker

Ämnen du kan följa