Läs UNT:s live-recension av nya Millenium

I morgon torsdag släpps "Det som inte dödar oss", den fjärde boken i Millennium-serien. Men redan i dag har UNT lyckats komma över ett av två exemplar som av misstag såldes på Pressbyrån i Stockholm.

26 augusti 2015 13:41

Under onsdagseftermiddagen sträckläser UNT:s recensent Tim Andersson boken, som är skriven av David Lagercrantz.

Så här tycker han om boken hittills (kl 14:10):

– Det här är förstås inte en optimal situation för en recensent, säger Tim Andersson och lägger ifrån sig boken en stund.

Han anser att det märks att det är en annan författare som nu tagit sig an Millennium-världen. Enligt Tim Andersson är språket enklare och mindre omständligt än i bortgångne Stieg Larssons inledande tre böcker.

– Samtidigt märks det att David Lagercrantz är mån om att återskapa Stieg Larssons värld med kritik mot kapitalister. Exempelvis vill ägarna till Millennium föryngra och kommersialisera tidningen där Mikael Blomkvist arbetar.

Tim Andersson tycker också att David Lagercrantz fördjupat Lisbeth Salanders och Mikael Blomqvists karaktärer och gjort dem mer psykologiskt trovärdiga.

Klockan 14:35: Tim Andersson anser att intrigen i nya Millenniumboken är riktigt intressant och att den bland annat kretsar kring frågor som berör AI (artificiell intelligens).

– Det märks att David Lagercrantz är bra på dramaturgi och behärskar verktygen i genren trots att han inte gjort sig känd som thrillerförfattare tidigare, säger Tim Andersson.

Tim Andersson berättar att det härom året kom ut en nyskriven bok i Agatha Christies anda med detektiven Hercule Poirot som huvudperson. Boken skrevs av Sophie Hannah och blev ett praktfullt magplask.

– Så är det definitivt inte den här gången. David Lagercrantz gör det här riktigt bra, säger Tim Andersson, som ännu inte kommit fram till slutet och därför inte kan spekulera i om det verkar upplagt för fler Millenniumböcker.

Klockan 15.19: Tim Andersson närmar sig slutet av boken och ger än så länge betyget "en helt okej deckare".

- Det är kanske inget litterärt mästerverk men det tyckte jag å andra sidan inte att Stieg Larssons böcker var heller.

I "Det som inte dödar oss" är Lisbeth Salander fortfarande en actionhjälte, enligt Tim Andersson, men David Lagerkrantz fördjupning av karaktären är inte enbart positiv.

- Det är både på gott och ont som karaktären har utvecklats, men mest på ont. Det hade varit roligare att behålla den endimensionella gestalten i Stieg Larssons böcker.

Känns det som en typisk Millennium-bok?

- Ja, men det tycker jag att det gör.

Klockan 16.00: Boken är utläst och Tim Andersson jobbar just nu febrilt på sin slutgiltiga recension av boken, länk hittar du här nedanför.

LÄS RECENSIONEN: Här är Tim Anderssons recension av Millenniumboken

LÄS MER: The lost world of Stieg Larsson - review in English

----

LÄS MER: Här tjuvstartar försäljningen av nya Millenniumboken

LÄS MER: Omtvistad Millennium-bok landar

LÄS MER: Fortsatt kritik mot nya Millenium

LÄS MER: Millennium-utdrag i utländska medier

LÄS MER: "Millennium-pengar" investeras lokalt

LÄS MER: Hård kritik mot nya millenniumboken

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!