Badliv bortom idealbilderna

Vattenfoto har fascinerat Kicki Lundgren alltsedan hon fick sin första kamera. Nu kommer hennes bok med bilder av badande och vatten, kallad ”Floating”.

20 december 2016 06:00

– Mitt projekt handlar om vatten och människors förhållande till det. Jag vill visa andra kroppar än de ideala, säger Kicki Lundgren.

– Det är berättelser i mina bilder som jag hoppas ska beröra. Men de har ingen text. Boken har dock ett efterord av Susan Parr, som tidigare skrivit en kulturhistorisk bok om om simning, ”The Story of Swimming”.

Fotografierna i ”Floating” har Kicki Lundgren tagit vid några semesterorter runt Medelhavet. Hon berättar målande om hur hon blev en sorts kuriös stammis för badturisterna på en turkisk badort, när hon smög omkring i vattenbrynet på sina regelbundna arbetspass, förmiddag och eftermiddag, under ett par veckors tid.

– I min ungdom var vattnet en plats att gömma sig i, där mina tonårskomplex flöt bort och jag simmade mig fri. Fortfarande är vattnet en plats där jag flyter samman med naturen och vattnet omsluter mig. I min porträttering vill jag till exempel visa skönheten hos en skallig man som smälter samman med havets mönster. Jag vill också visa det befriande med vatten som får vuxna människor att leka och slappna av.

Bilderna är från sammanlagt fem resor som Kicki Lundgren gjort under ett par år.

– Det går inte så fort att göra fotoböcker och det är många val man måste göra. Som vilka bilder som ska vara med. Pärmarna till boken har jag valt ska vara mjuka därför att det ska stämma överens med dess tema.

Boken är tryckt i Danmark och hon berättar att hon kunde övervaka varje bilds utseende i tryck. En arbetsuppgift hon har erfarenhet från UNT där hon var bildredaktör för ett tiotal år sedan.

Men fascinationen för vattenbilder har hon haft längre än så, från tiden när hon utbildades till fotograf på Nordens fotoskola och fick i uppgift att ta bilder i färg.

– Det hela startade när jag skulle fotograferade en man på Fyrishov med min nyinköpta Nikon AW. Mannen stod stelt framför min kamera då en fontän plötsligt sprutade upp underifrån och förvandlade bilden till någonting helt annat än planerat. Sen dess har jag fascinerats av det oförutsägbara med vattenfotografi, säger hon.

Överhuvudtaget verkar hennes projekt växa till att bli något annat hon tänkt från början. som hennes förra projekt, ”Där tiden har stått stilla - bilder från Kurdistan”, där dokumenterade jag människor i olika byar i norra Kurdistan.

– Jag fann att många av de äldre kvinnorna var så lika min egen farmor. Och att boken kom att handla väldigt mycket om dessa människors förhållande till jorden. Det är fascinerande, jag vet oftast inte varför jag börjar med ett projekt men så kommer något bakomliggande, helt överraskande fram under projektets framväxt.

Boksläppet av ”Floating”skedde på på Polycopiés, en internationell fotoboksmässa i Paris.

– Det var på en båt som låg i Seine. Så kul det var att träffa andra fotografer som ger ut fotoböcker från stora delar av världen och deras förläggare.

Men fotografering och bokprojekt är något som hon sysslar med på deltid. Annars arbetar hon som fritidspedagog på habiliteringen här i Uppsala. För att ge ut en fotobok krävs att man fixar finansieringen själv så en stor del av hennes tid går till att söka ur fonder och stipendier.

Egentligen ville hon måla tavlor, men tyckte det hon åstadkom med färgerna blev fult.

– Med kameran blev det något, en bild. Jag gillar verkligen stillbilden.

Nu ligger hon i startgroparna med nästa bokprojekt, ett porträtt av en ung kvinnas väg tillbaka efter en svår olycka som hon ska göra tillsammans med Lotta Frithiof, journalist på UNT.

Personligt

Kicki Lundgren

Fotograf, fritidspedagog på habiliteringen i Uppsala.

Född 1961 i Strömsund.

Bor i Luthagen.

Familj: Sambo och två vuxna barn.

Utbildning: 3-årig fotoutbildning på Nordens Fotoskola, Stockholm, 1992. Har även förskollärarutbildning.

Tidigare böcker: “Där tiden har stått stilla – Bilder från Kurdistan” 2002, visades som utställning på museér runt om i landet.

Utställningar Tillsammans med journalist Gunilla Wahlberg om människor i stadsdelen Stenhagen, samt en utställning om tre tonårsflickor med lindrig utvecklingsstörning, “Flickorna mitt emellan” som visats på Upplandsmuseét och på Kulturhuset I Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!