Återvunnet material blir konstverk

Yoghurtflaskor förvandlas till ankor, mjölkkartonger till tåg och urdrucken bag-in-box blir en kabinväska. Det är det som händer när "Byggplats 2016" pågår på Konserthuset.

26 maj 1916 10:59

Under veckan har ett konstverk vuxit fram längst uppe i Konserthuset i Uppsala. Dag för dag blir det större. Just den här dagen är det asylsökande människor från boendet i Ribbingebäck som antagit utmaningen att skapa konst av återvunnet material och en limpistol.

– Det har varit kul att göra konst. Vi har byggt flygplan, tåg, bilar, båtar och en massa annat, säger Henok Haile, som är den äldste brodern av fyra och är här tillsammans med sin mamma, Saba Siume, som också byggt.

– Det enda vi behövt säga är limpistol och varna för att den kan brännas, sen har de velat komma igång direkt, säger Johanna Uddén, curator och en av initiativtagarna till "Byggplats 2016" som projektet heter.

Tillsammans med konstnär Erik Hedman har hon tidigare utfört liknande byggprojekt i Gottsunda och på Kulturhuset i Stockholm.

– Då har ofta de svenska föräldrarna suttit bredvid och mest ittat på när deras barn har skapat. Men här har alla byggt tillsammans, säger Johanna Uddén.

Tanken med upplägget är just att alla ska kunna vara med och få chans att vara kreativa. Inga speciella hantverks- eller språkkunskaper behövs. Asylsökande från olika ställen har bjudits in.

– Med konst kan man väcka nya tankar, och det känns bra att ge människor något att göra. Många har uttryckt en stark längtan att få börja skolan och lära sig svenska, inte minst barnen. Men istället tvingas de bara fortsätta vara sysslolösa trots att väntat i månader, säger Erik Hedman.

Bakom oss sitter unga pojkar och skypar till sin syster och visar henne vad de byggt. Bredvid sjunger Samira "Små grodorna, små grodorna" trots att hon inte kan prata svenska nästan alls.

Även Erik och Johanna har fått nya insikter under de här dagarna. Genom att skriva med google translate har de fått höra tunga och sorgliga berättelser, bland annat från en familj som flytt undan två krig, först från Irak och sedan även från Syrien. De vill bara ha lugn och ro i Sverige nu.

Innan bussen till Ribbingebäck anländer kommer Basheer Mutar upp för rulltrappan. Han har byggt en stor båt och beklagar att han inte hann bygga människor i solstolarna på däck. Den sista sträckan på hans egen flyktväg från Irak skedde med båt från Tyskland.

I dag, fredag, klockan 13.30 är det fritt fram för vem som helst att vara med och bygga vidare på konstverket som kommer att stå kvar i Konserthuset till 2 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!