Uppsala borde ta lärdom av Nyköping

Kommunalt självskadebeteende att inte bygga ett nytt konstmuseum, anser Christian Chambert.

Debattören Christian Chambert tycker att beslutsfattarna i Uppsala borde snegla på det nybyggda Sörmlands museum i Nyköping.

Debattören Christian Chambert tycker att beslutsfattarna i Uppsala borde snegla på det nybyggda Sörmlands museum i Nyköping.

Foto: Natalia Berggren

Konst2020-10-22 10:00

Kulturdebatt

Kaniken där Filmstaden ligger är ett av kommunstyrelsens två förslag på lokalisering av konstmuseet. Metod arkitekter menar i en intervju i UNT i februari 2019 att ”lokalerna är svåranvända till något annat [än konstmuseum], till exempel till kontor. Byggnaden är djup och saknar möjligheter till fönster.” Förutsättningar saknas därmed också för att skapa ett konstmuseum med nationella och internationella ambitioner.

Enligt beprövad erfarenhet byggs ett museum inifrån verksamheten och ut. Förslaget är att konstmuseet ska klämmas in i den borgliknande tegelbyggnaden i nationalromantisk stil från början av förra århundradet med senare tillskott. Museets lokaler och behov måste i så fall anpassa sig till husets svårnavigerade bärande element.

Arkitektfirmans schematiska skisser ­till hur lokalerna kan användas finns publicerade på uppsala.se. Kommunstyrelsen har ensidigt förlitat sig på denna kommersiella aktör när den gått in i förhandlingar med fastighetsägaren Uppsala Akademiförvaltning. Kanikens lämplighet borde först utretts och jämförts med andra mer slagkraftiga alternativ, till exempel ett nybygge. 

Kommunstyrelsen ställer villkoret: ”Uppsala konstmuseum ska ha en väderskyddad och trafiksäker in- och urlastning för konst och andra leveranser till verksamheten”. Kommunen kunde lagt till att slussningen av konst också ska vara ’värdesäker’. Metod arkitekter skriver i UNT 21 september att det finns ”nya lastintag med sluss […] till vänster i vår fasadskiss” vilket inte går att hitta i redovisningen på kommunens hemsida. Avses den breda porten vid entrén till nuvarande Filmstaden där publiken samtidigt kommer att flöda förbi? Det blir i så fall för riskabelt i den trånga trafikmiljön på Västra Ågatan. Vilka konstmuseer vill låna ut sina dyrgripar på sådana villkor?

En svaghet i kommunens utredning är att det saknas förslag på var ett magasin med klimat och säkerhet i väggarna på föreslagna cirka 1 000 kvadratmeter kan ligga. För besökarnas och logistikens skull bör ytan ritas in i museet. Men i Kaniken finns inte plats för något magasin. 

Nybyggda Sörmlands museum i Nyköping har utsetts till Årets museum 2020. Det omfattar 13 000 kvadratmeter – mot föreslagna 4 000 för Uppsala konstmuseum. Vissa tider går det att ta del av föremål och berättelser på nära håll, andra att studera de Berättande magasinen i stora fönster. Besökarna får möta föremål, som i andra museer är förvarade i externa lokaler, arrangerade i tablåer i nyfikenhetens och kunskapens tecken. Att jämföra med Schaulager i Basel ritat av Herzog & de Meuron där internationell konst visas i öppna magasin.

Här finns ett helhetsgrepp på ny generöst tilltagen arkitektur, temporära utställningar, permanent visning av magasinen och en pedagogik som knyter an till museets föremål, publikens erfarenheter och aktuella internationella perspektiv. Det framtida konstmuseet i Uppsala skulle på liknande sätt kunna öppna sig mot publiken med stora skyltfönster där den dygnet runt kunde se mindre utställningar och delar av samlingen.

Kommunen har under alla år aldrig presenterat ett genomtänkt förslag om var ett nybyggt museum kan uppföras. Den suveränt bästa idén är att efter en arkitekttävling bygga ett konstmuseum på Hamnplan, där kommunen äger marken, en tanke som Hans Persson på nytt förde fram i UNT 7 oktober. Det får ses som kommunalt självskadebeteende att inte ta det förslaget på allvar.

Debattera på UNT Kultur

Vill du debattera på UNT Kultur? Din artikel bör vara 3400, 2400 eller 1500 tecken lång, inklusive mellanslag. Debattartikeln måste vara underskriven med fullständigt namn, och kontaktuppgifter ska skickas med till minst en av skribenterna. 

Skicka din artikel till kultur@unt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!