ARSADI är en av Kulturnattens huvudakter på S:t Eriks torgs stora scen där ett antal lokala band kommer att husera. När septembermörkret sänkt sig över Uppsala på lördagskvällen ska band som Cabinets, Soul Pack och slutligen ARSADI se till att stämningen stiger.

– Den spelningen ser vi verkligen fram emot, säger ARSADIS sångare och klaviaturspelare Anthony Bachtiar och får medhåll av trummisen Pedram Effati, Nils Öberg (bas och gitarr) och Feria Hikmet (bas och gitarr).

Kulturnattsspelningen blir gruppens tredje på lika många dagar, något som hänger ihop med att deras första ep, "Vivid colours", släpps den här veckan. Titeln skvallrar om att det är en livlig färgpalett som lyssnarna bjuds på, och det stämmer. Ep:n innehåller fyra låtar som sinsemellan är rätt så olika och visar den bredd som gruppen står för. Poppen och rocken finns där i grunden på alla låtar, men man kan tydligt höra soul-, funk-, och reggaeinfluenser.

Artikelbild

| Spelningen på Katalin i februari var en riktig höjdare för ARSASDI som gärna spelar ute för att öka skaran av fans.

Bandmedlemmarna är nöjda med resultatet som de tillsammans med producenten Adam Svärd jobbat fram i Mood swing studio i Uppsala. Samtidigt sticker de inte under stol med att det varit en hel del diskussioner och kompromisser på vägen. Grundkompositionerna och texterna är Anthony Bachtiars, men alla fyra i bandet har satt sin prägel på musiken för att få till det sound som blivit ARSADIS.

– Vi är ju akademiker alla fyra och gillar att argumentera så det tog sin tid att enas, säger Nils Öberg.

Kvartetten har studerat i många år vid Uppsala universitet och har samlat ihop en hel del högskolepoäng, vilket kan göra dem till Sveriges mest välutbildade rockband.

– Troligen har vi också den högsta studiemedelsskulden hos CSN, säger Nils Öberg, som är den ende som ännu inte gett sig ut i arbetslivet på allvar.

ARSADI var från början Anthony Bachtiars soloprojekt. Hösten 2016 bestämde han sig för att formera en grupp och fick med sig sina vänner Pedram Effati och Feria Hikmet från det nationsband de spelade i då. Nils Öberg, som sjöng i samma nationskör som Anthony, fick den fjärde platsen.

– Första mötet och repet hade vi i Anthonys studentrum, minns Pedram Effati.

Knappt två år senare har de tre singlar bakom sig plus den nu aktuella ep:n. De har spelat en hel del ute, inte minst på studentnationer i Uppsala. Bästa giget hittills är annars den spelning som de gjorde på Katalin i vintras tillsammans med Rhymes och Lighthouse Sweden.

Planen nu är att komma ut och spela ännu mer live.