– Vi upptäckte redan under repetitionerna inför Capricen att vi tyckte väldigt mycket om varandra och att det här var väldigt kul, berättar Lennart Simonsson, pianist och kapellmästare i Uppsalabaserade Trio X där också Joakim Ekberg (trummor) och Per V Johansson (bas) ingår.

Vid första anblicken kan sextetten se en aning spretig ut: en jazztrio med improvisation som specialitet, en operasångerska och två show- och dansmän från musikalvärlden. Men riktigt så är det inte.

– Kom ihåg att vi är rätt så breda allesammans. Jeanette sjunger absolut inte bara opera utan behärskar flera genrer. Kalle och Rennie har rötterna i musikalvärlden, vilket passar bra. Och vi i trion har bredden i vårt musikaliska uttryck som ett signum, säger Lennart Simonsson.

Efter Capricen jobbade de sex fram föreställningen som hade premiär i fjol och nu har spelats ett antal gånger, bland annat på Oscarsteatern i Stockholm. Efter Uppsala väntar framträdanden i Luleå, Piteå och Östersund senare under våren.

I showen ges också utrymme åt personliga betraktelser där Jeanette Köhn, Karl Dyall och Rennie Mirro berättar om sina karriärer, möten med människor och låtar de fastnat för.

Men musiken, sången och dansen står förstås i fokus. Tonvikten ligger på örhängen från 1900-talet även om Jeanette Köhn och Trio X även bjuder på barockmusik i form av Henry Purcells vackra "Music for a while". Det blir mycket Broadway förstås, men också en del från exempelvis Swe-Danes produktion, vars signaturmelodi "Scandinavian Shuffle" inspirerat till showens namn. Musik av Povel Ramel finns också med.

Trio X bidrar med egna tolkningar av Burt Bacharachs "Raindrops keep fallin´on my head" (med en liten blinkning till Gene Kellys "Singin´ in the rain") och Stephen Sondheims "Send in the clowns". Bägge låtarna finns med på Trio X senaste album "Atonement" som släpptes i fjol.

Trio X är sedan länge en av Musik i Upplands fasta ensembler och 2018 ser ut att bli ännu ett år späckat med konserter. De spelade på Trettondagskonserten i UKK med Elin Rombo och Anne Sofie von Otter och gjorde ännu en uppskattad Carte Blanche (ytterligare två kommer i vår) i början av året. De har också hunnit med två turnéer: en på mindre ställen i Uppland med Mikael Rickfors, och en på Gotland med Meta Roos.