600 evenemang när Kulturnatten fyller 30

För 30:e året hålls Kulturnatten i Uppsala på lördag. För att fira jubileet har Uppsala smyckats lite extra. Besökare erbjuds cirka 600 programpunkter som ges på 150 platser i staden.

Malin Lejskog

Malin Lejskog

Foto: Felicia Andreasson

Kultur och Nöje2018-09-04 07:00

– I år är det 216 arrangörer som erbjuder 585 programpunkter, men vi vet av erfarenhet att det alltid blir mer än så, säger Malin Lejskog som har det övergripande ansvaret för Kulturnatten i Uppsala 2018.

– Programmet är verkligen roligt i år, med stor bredd. Särskilt kul att så många arrangörer valt att satsa lite extra på ungdomar och barnfamiljer.

Med anledning av 30-årsjubileet har backen upp mot Carolina utsmyckats extra och en liten ändring har skett av gubben på Kulturnattsloggan. Bilden av gubben och månen i den är signerad Ulf Lundqvist, samma man som skapat seriefiguren Assar. Den logotypen har hängt med ända sedan starten.

– Det är ju lite speciellt att årets kulturnatt är samma helg som valet. Rent praktiskt betyder det att vi inte kan ha några kulturaktiviteter på Stora Torget, som är upptaget av valstugor, berättar Malin Lejskog.

Hela citykärnan, allt innanför Islandsbron, Carolina Rediviva och Saluhallen, är avstängd för busstrafik och bussarna leds om tillfälligt denna dag.

Men det firas också kulturnatt på institutioner som ligger lite utanför stadskärnan som exempelvis på Gottsunda dans och teater och Medicinhistoriska museet på Ulleråkersområdet.

Förra året, 2017, hade evenemanget 175 000 besökare. De kunde då uppleva 600 programpunkter arrangerade av 204 unika arrangörer på hela 134 olika platser runt om i Uppsala. I år har några spelplatser tillkommit och andra bytts ut.

– Scenen vid Stadshuset har fått flytta till S:t Eriks torg på grund av ombyggnaden. Och Skrotcentralen är tyvärr inte med i år, men vi hoppas de blir med på nytt nästa år, säger Malin Lejskog.

Scener blir det bland annat på Drottninggatan och Fyristorg. Multikulturföreningen kommer att ha planen framför Resecentrum som arena och även i Centralpassagen blir det kulturprogram. Det blir det också i och vid stadens många kulturinstitutioner som Konserthuset, där betoningen ligger på dans och Uppsala stadsteater, som i år satsar lite extra på att visa upp hur det scentekniska arbetet, ”jobbet bakom scenen”, går till för publiken.

Ingmar Bergman-jubileet kommer förstås att märkas i denne konstnärs födelsestad. Invigningen sker på Uppsala Konsert & kongress och där ska invigningsstalet hållas av Bergmankännaren, tv-producenten och filmaren Marie Nyreröd. Då ska också ett filmklipp visas där han, Bergman alltså, talar om Uppsala.

Kompositören och filmmusikern Matti Bye har komponerat årets invigningsfanfar. Han kommer även att visa ett par filmsekvenser som är inspirerade av Bergman. I kulturnattsprogrammet ingår för övrigt förstås visningar av stumfilm på Slottsbiografen, Bergmans barndoms biograf, och guidade Bergmanvandringar, bland mycket annat relaterat till regissören och författaren.

– Ett par av arrangörerna har varit med ända sedan starten. Det är till exempel Missionskyrkan och Waldorfskolans ljusshow, säger Malin Lejskog.

Högstadieelever på Uppsala Waldorfskola har arbetet fram den årliga eldshowen som framförs i Botaniska trädgården.

– Det är ett jätteroligt jobb att sy ihop Kulturnatten. Allt byggs för en enda dag, men det är så inspirerande att se vilken kraft det finns i Uppsalas kulturliv och vad denna dag gör för Uppsala.

Fakta

Den första Kulturnatten

Vid mörkrets inbrott vid niotiden på kvällen den 26 september 1989 invigdes Uppsalas första kulturnatt på S:t Eriks torg.

Kommunens kulturchef Frans-Olof Brunzell var värd. Under cermonin spelade Omnibus Brasskvintett, estradören Olof Buckard sa några ord och dåvarande chefen för Uppsala stadsteater, Åke Lundqvist, framförde en monolog. 37 arrangörer presenterade sedan 96 programpunkter.

Åke Lundqvist och Franz-Olof Brunzell hade kläckt idén tillsammans om att manifestera Uppsalas kulturliv på detta sätt. Men de drog inte i gång det hela förrän de försäkrat sig om att lokalradiochefen Mats Åkerlund och UNT:s vd, Arne Nygren, var med på projektet.

Till den allra första Kulturnatten hade Gunnar Ljusterdal, som då var redaktör för Grönköpings veckoblad, skrivit en dikt som publicerades i UNT till programmet. Slutklämmen kan gälla än:

”Du som har tvivlat, tröttnat eller surnat

gå ut och se ’ här blir ju en Kulturnatt!

Det skymmer faktiskt inte för kulturen

i natt går den mot gryning, den filuren!”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!