The Open tillbaka på monsterbanan

Åtta år har gått sedan den famösa avslutningen på British Open på Carnoustie när Jean Van de Velde förvandlades från en relativt okänd fransk golfare till mannen på allas läppar.

Foto:

Uppsala2007-07-19 13:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Inför det 72:a och sista hålet på den extremt svårspelade banan hade fransmannen en betryggande treslagsledning. 99 av 100 professionella golfspelare skulle i det läget välja att spela på säkerhet och nöja sig med en bogey eller till och med en dubbelbogey för att säkra slutsegern i världens mest berömda och prestigfyllda golftävling.
Dock inte Van de Velde. Efter ett mediokert utslag med drivern (99 av 100 golfare skulle inte ha slagit driver i det läget) satsade Van de Velde på att nå greenen på sitt andra slag med en järn-2:a. Slaget blev helt misslyckat och bollen träffade läktaren innan den sjönk ned i den höga ruffen. Därifrån skulle 99 av 100 golfare ha försökt att ta sig ut på fairway med en wedge. Dock inte Van de Velde som satsade mot flaggan, varpå han några sekunder senare kunde se bollen landa i den djupa bäcken framför greenen.

Resten är historia. Fransmannen, som vid det här laget förmodligen förlorat all sans, klev ur golfskorna och ned i bäcken för att försöka slå upp bollen ur vattnet. Tack och lov besinnade han sig, accepterade en dropp och slog sedan upp bollen några meter från flaggan. Putten som följde gick i och Van de velde säkrade därmed ett särspel över fyra hål som han naturligtvis förlorade till hemmasonen Paul Lawrie från Aberdeen.

I år är The Open tillbaka på Carnoustie - dock inte Van de Velde som aldrig riktigt blivit sig själv efter det skotska äventyret. Favorit är som vanligt Tiger Woods, nybliven pappa och erkänt skicklig på svårspelade linksbanor - även om också Tiger hade enorma problem 1999 då Carnousties ruff stod meterhög och greenerna var såphala. I år utlovas en en snällare bana. Men om det blir starka vindar kommer banan ändå att förvandla många av världsstjärnorna till medelmåttor, vilket ju är precis det som vi andra medeldåliga golfare älskar att bevittna.

För svensk del ska det bli intressant att se om Niclas Fasth kan följa upp det fantastiska spel han visat upp under försommaren med fjärdeplatsen i US Open somm höjdpunkt. Långtslående Henrik Stenson är som alltid i blickfånget, men hans form har varit vikande en längre tid. Men får Stenson spelet att fungera kan det bära långt, riktigt långt.
Tyvärr har få svenskar chansen att följa dramat på Carnoustie på tv eftersom det visas i Viasats golfkanal som bara viasatkunder och innehavare av ett Comhem-abonnemang har tillgång till. Trist och urdålig reklam för golfsporten.
Läs mer om