Självutlämnande reportage

Uppsala2006-12-04 17:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Veckans Dokument inifrån var ett mycket gripande och oerhört självutlämnande reportage på ett tema som berör många, många svenskar. Jag tänker förstås på Marianne Spanners och Per Lapins Den deprimerade reportern (sevärd repris 7 och 9 december i SVT2). Trots att utmattningsdepressioner under det senaste årtiondet blivit alltmer "accepterade" som en sjukdom så finns det fortfarande mycket skam och skuld förknippade med ordet depression, framgick det av intervjuade psykiatriker.

Hur djupt en depression kan gripa in i en människas liv, och hur förödadande konsekvenserna kan bli visades med smärtsam tydlighet i Per Lapins egen tillvaro: brev från kronofogden om obetalda räkningar varvades med utbetalningsavier på räkningar som betalats två gånger. Att vardagsrutiner som att diska, gå ut med soporna och städa sätts ur spel var mer än tydligt.
Det var när Per Lapins arbetade med en film om depressioner som han själv blev medveten om att han led av den sjukdom han avsåg att skildra. I ett år följde Marianne Spanner sin kollega på den långa färden tillbaka till livet via medicinering och elbehandlingar.

Jag kände inte till att elbehandlingar, ECT, fortfarande används inom den psykiatriska vården i Sverige. Tittarna fick nu veta att behandlingen varit försvunnen under många år, främst av historiska skäl, men att ETC i dag används vid djupa depressioner, och när läkarna ²inte har tid att vänta på antidepressiva mediciners effekter².
Att se Per Lapins när året närmade sig slut var som att se en annan människa än den person vi mötte i början av dokumentären: energisk, livfull och med ett kraftfullt kroppsspråk.
Men samtidigt var det omöjligt att låta bli att tänka på alla de människor som saknar hans styrka och kunskaper, och som själva måste leva med sin sjukdom, dag efter dag. Jag undrade också hur människor som går i psykodynamisk terapi reagerade på filmen. Den forskning som redovisades där underkänner psykodynamisk terapi som ett verksamt medel mot depressioner.

I kväll tittar jag på
... Bokbussen i SVT2 kl 20, som skall undersöka om klassbegreppet existerar i 2000-talets litteratur
... premiären av norska kriminalserien Sejer - svarta sekunder som bygger på deckarförfattarinnan Karin Fossums bok (SVT1 kl 21)
...och avslutar med finsk-svenska släktsagan Drakarna över Helsingfors kl 22.30 i SVT2

5 december
Läs mer om