En chefredaktör tar farväl – välkommen Johanna!

Kalle Sandhammar tackades av med en överraskningsfest under sin sista vecka på tidningen.
Kalle Sandhammar tackades av med en överraskningsfest under sin sista vecka på tidningen.

Efter sex och ett halvt år lämnar Kalle Sandhammar sin post som vd, ansvarig utgivare och chefredaktör. Här sammanfattar han åren som gått.

Uppsala 31 maj 2023 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En lokal tidning är en lägereld. Som lyser upp. Sprakar. Värmer. 

En punkt att samlas runt. Där man stannar till en stund, för att dela information, känna samhörighet och kanske få nya idéer.

Ibland bränner det till. Som chefredaktör för UNT har jag befunnit mig vid den där elden i snart sex och ett halvt år. Ibland känns det som att jag varit mer i elden än runtomkring.

Det har känts djupt meningsfullt. Aldrig har det varit tråkigt. Ofta intensivt. Ibland har strån och stickor rykt. Det är så journalistik ska vara. Den ska utmana och ifrågasätta. 

Elden har brunnit dygnet runt. Otroligt mycket har hänt. Många hundratusen artiklar har publicerats under de här åren. Journalistik som skapat ringar på ytan. Spridit kunskap, berört, ökat perspektiven. Tidningen ska både granska, berätta solskenshistorier och vara en plattform för debatt och opinion.

Syftet är alltid detsamma. Att på ett oberoende sätt berätta om vad som sker i vår del av världen, och sätta in de händelserna i ett sammanhang. Parallellt är tidningen en marknadsplats där näringslivet i Uppsala län kan annonsera ut sina varor och tjänster, sälja dem via vår lokala e-handel och få produkterna utburna av vårt lokala distributionsbolag. Sammantaget är det vårt bidrag till att göra samhället så bra som möjligt. 

Lägerelden UNT ska brinna vidare, från och med torsdag den 1 juni med Johanna Odlander som chefredaktör, vd och ansvarig utgivare. Efter sommaren börjar jag som vd för Utbildningsradion, UR. För mig innebär det att ett viktigt och innehållsrikt uppdrag ersätts av ett annat, där fokus är på faktabaserad journalistik med inriktning på utbildning och folkbildning. Det blir ett annat sätt att bidra till samhällets utveckling.

Jag kommer att sakna er läsare, alla kloka medarbetare och de många insiktsgivande samtal jag har haft efter vägen. Mycket har jag lärt mig. På olika sätt har ni alla bidragit till UNT:s journalistik. 

Jag är väldigt tacksam över att ha fått vara en del av medielandskapet i Uppsala län, i en tid när det fria ordet, faktabaserade nyheter och källkritik behövs mer än någonsin. 

Hur kan sex år gå så snabbt? På onsdagen gör jag min sista dag som chefredaktör, vd och ansvarig utgivare på UNT. Men som Uppsalabo, läsare och ständigt engagerad i den lokala journalistiken kommer jag att vara kvar. 
Nu som prenumerant. Det är inte det sämsta!

Varmt tack för denna tid, och stort lycka till Johanna Odlander!

Kalle Sandhammar

Avgående chefredaktör, vd och ansvarig utgivare

undefined
Den 1 juni tar Johanna Odlander över rollen som chefredaktör, vd och ansvarig utgivare för UNT. I flera år har hon varit chef på Expressen – men var innan dess reporter och nyhetschef på UNT.

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa