När filmaren kommer in i bilden

De flesta dokumentärfilmare väljer att synas så lite som möjligt i sina egna produktioner. De klipper bort intervjufrågorna och låter svaren tala för sig självt. Speakertexten läses in av ett röstproffs.

Uppsala2007-01-15 21:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På senare år har dock den synliga dokumentärfilmaren blivit allt vanligare. Flera upphovsmän har gått så långt att de har gjort sig själva till stjärnor.
Bushhäcklaren Michael Moore och snabbmatsmissbrukaren Morgan Spurlock (Supersize me) är två tydliga inspiratörer på området..
På måndagen inledde SVT en ny säsong av äventyraren Bruce Parrys serie om isolerade folkslag runt om i världen. I stället för att, likt en naturfilmare, låta kameran rulla och se vad som händer, så klev han rakt in i bilden och intog en aktiv roll i handlingen.

I måndagens avsnitt fick vi följa med honom till sydvästra Etiopien och det krigiska Nyangatomfolket, eller ?de illaluktande? som de kallas av de lika krigiska fiendestammarna.
Efter ett spänt första möte med de kulsprutebeväpnade byborna välkomnades Bruce Parry av hövdingen som spottade kaffe i hans ansikte, en sorts vänligt sinnad initiationsrit.
Inblickarna i Nyangatomfolkets kultur var fascinerande nog. Men här fick vi också se vad som händer när en främmande europé försöker ta plats i gemenskapen, och vi fick ta del av de tankar som far i hans huvud medan han tvingas att dricka blod eller döda en fastspänd ko med ett spjut.

Man kan ifrågasätta det riktiga i att interagera med utsatta folkslag, men Bruce Parrys serie framstår ändå som betydligt ärligare än de dokumentärer där de vita har klippts bort.

15/1

Tv tisdag
Uppdrag granskning. Om läkare som inte borde vara
läkare. (SVT 1, kl 20.00)

Pale Male. New York-bornas nya favoritfågel, höken Pale
Male bor granne med Woody Allen. (Kunskapskanalen kl
20.45)

Jag ammar min 7-åring. Kontroversiell brittisk
dokumentär om amningens yttre gräns. (Kanal 5, kl 21.55)

Läs mer om