Mello görs till finkulturens fiende

Chips med dipp. Smågodis förstås. Läsk eller kanske en färskblandad drink. Uppslutningen i våra tv-soffor under lördagskvällarna är att jämföra med under de största landskamperna. Med allt fler skärmar i hemmen har programmen som samlar hela familjen för tittning i realtid blivit lätträknade. Men Melodifestivalen med sina 58 år på nacken håller sig kvar på toppen av svensk tv-underhållning som engagerar. Mellodramat fortsätter.

Foto:

Uppsala2016-03-06 09:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eftersom jag tippar bidragen på UNT:s kultursidor varje lördag har jag ständigt ett finger i luften efter vad svenska folket tycker om bidragen. Det här fingret har gjort att jag dessutom snappat upp en hel del åsikter om Melodifestivalen som fenomen. För trots att det är många som tittar på programmet är det en hel del som inte gör det. Några ”bojkottar” det till och med och tycker att produktionen har gått från kvalitativ musiktävling till populistiskt jippo.

Svenska Dagbladets krönikör Sofia Lilly Jönsson formulerade till exempel sin kritik mot det ekonomiska utrymme programmet tar: ”Melodifestivalen är underhållning, för det mesta dålig underhållning dessutom. Den ligger som en våt filt över musiklivet inte bara under vårens otroligt sega uttagstävlingar utan över hela året då artisterna dominerar TV-utbudet” (SvD, 26/2). Hon exemplifierar detta förkastliga med att Eric Ericson Award – en tävling för unga kördirigenter – fick ställas in i brist på finansiering. Och så görs Melodifestivalen till fulkultur och den finare kulturens fiende numero uno.

De senaste åren har något onekligen hänt, det håller jag med om. Schlagern har röstats bort, bidragen låter som om de var tagna direkt från P3:s rotation och genomsnittsåldern hos artisterna har blivit rekordlåg. ”Det här är ingen musiktävling längre” slår de missnöjda fast och motiverar det med att musiken är dålig. Vad man gör då är att man låter den personliga preferensen stå domare för ett omåttligt populärt tv-programs existens. Det hela landar i något inte helt olikt den kritikstorm som Jan Svenungssons konstverk Den tionde skorstenen mött: ”är det inte i min smak ska det inte få finnas och verkligen inte kosta pengar!”.

Men tävlingens popularitet är ett faktum, vare sig man gillar det eller ej. Redan i första deltävlingen landade det nya röstningsrekordet på 4 389 687 - som i sin tur gav Radiohjälpen nästan en halv miljon kronor. Kanske kan det vara en förmildrande omständighet för dem som tycker att allt var bättre förr och att ett program som lockar över tre miljoner tittare varje helg borde läggas ner?

Läs mer om