Kåren vill inte ha studieavgifter

Uppsala studentkår är starkt kritiskt mot att svensk utbildning på högskole- och universitetsnivå inte längre ska vara gratis för studenter utanför EU, EES och Schweiz.

Foto:

Uppsala2009-09-10 12:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I höst kommer regeringen lägga fram ett förslag om en schablonavgift på 70 000 kronor om året. Det är dock universiteten själva som bestämmer över hur stor avgiften ska vara för olika utbildningar. Det här säger forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz (FP) till Svenska Dagbladet i dag.

Uppsala studentkår är mycket negativ till planerna, och oroar sig nu för avgifter även för EU-medborgare och svenskar.
- Vi är emot alla avgifter för högre utbildning. Det är ett steg i fel riktning. I de andra länder där avgifter införts för internationella studenter har det med bara något undantag sedan införts för alla studenter. Sedan regeringen planer blev kända har den debatten även kunnat höras i Sverige, säger Kristina Ekholm, ordförande för Uppsala studentkår.

På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tar man emot många studenter från länder utanför EU, EES (Norge, Island och Liechtenstein) samt Schweiz. En avgift är inte fel i sig, det beror på hur systemet genomförs, menar Lena Andersson Eklund, prorektor på SLU.
- Vi kan inte vara enda landet i världen som erbjuder gratis utbildning. Men frågan är vad staten gör med de pengar de får in på det här. Vi menar att de måste gå till stipendier att söka för studenter som vill komma hit så att de kan betala avgiften, säger Lena Andersson Eklund.

Men hon oroar sig för att pengarna från avgifterna kommer att gå till annat, som kvalitet i grundutbildningen.
- Satsningar på grundutbildning och kvalitetsutvärderingar måste till men ska inte ske på bekostnad av de utländska studenterna. Det vore beklagligt om de ställdes mot varandra. Vi behöver inflödet av internationella studenter, de är en stor stimulans i våra utbildningar, säger Lena Andersson Eklund.

Tobias Krantz säger till SvD att stipendier kommer att finnas, men redovisar ingen summa utan talar om betydande belopp.
Lena Andersson Eklund tror dock inte att studentkårens oro för avgifter för alla studenter är befogad.
- Nej, även om det införts i till exempel Storbritannien, så tror jag inte det är aktuellt här. Det har politikerna varit tydliga med, säger hon.

Lars Fransson som arbetar centralt på Uppsala universitet med frågor om internationella masterstudenter, en grupp som fyrdubblats i Sverige de senaste åren, tror att en avgift framför allt kommer att kommer att minska det stora antalet sökande. Men platserna kommer sannolikt att fyllas ändå, tror han.
- Min bedömning är att naturvetenskap och teknik säkert kommer att nå sina mål. Däremot kan det bli lite svårare för samhällsvetenskap och humaniora. Å andra sidan har det inte så många studenter som kommer från länder utanför EU och EES, säger han.
Förra året läste över 30 000 utländska studenter vid svenska högskolor och universitet. För tio år sedan var antalet under 10 000. Ansökningarna har ökat ännu mycket mer under samma tid.