Henrik Söderlund: "En spark i skrevet på kanadickerna"
KRÖNIKA. De kom från Njurunda, Helsingborg och Järfälla, från Mariefred, Piteå och Vetlanda. En var visst från Avesta också.Svenskarna i Detroit Red Wings tog slutspelet med storm och svepte hem till Hockeytown med Stanley Cup-bucklan under armen.
Henrik Söderlund - reporter
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Inte mindre än sju svenska namn kommer att graveras in i bucklan varav hela fem helt nya. Roligast av allt är att det inte handlar om några dussinlirare. Andreas Lilja, Tomas Holmström, Johan Franzén, Mikael Samuelsson, Niklas Kronwall, Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström spelade alla betydande roller till att Detroit återigen kunde lägga vantarna på bucklan. Framför allt de två sistnämnda. "Zäta" och "Lidas" var kungarna framför andra i Mellon Arena efter avgörandet fallit i matchseriens sjätte match.
Zetterberg fick det ärofyllda Conn Smythe Trophy, priset till slutspelets mest värdefulla spelare, men det var Lidström som fick äran att lyfta bucklan första av alla och det var han väl värd. Det var en fröjd att i soffan på morgonkvisten sitta och se denna genomsympatiske och ödmjuke 38-åring åka runt med den väldiga bucklan i sina händer.
När det kommer till hockey är kanadensare allt som oftast dryga översittare som tror att de är störst bäst och vackrast. I går, i dag och för all evig framtid. Ja, precis som England är i fotboll.
En sak de länge hävdat är att lag utan en kanadensisk lagkapten kan glömma att vinna Stanley Cup. De har haft (nästan) helt rätt. Fram till natten till torsdag hade 111 av 112 titlar tagits hem av lag med just kanadensiska lagkaptener. Derian Hatcher visade 1999 med Dallas att det även gick att vara amerikan. Nu visade Nicklas Lidström att man kan besitta de rätta kvaliteterna även om man kommer från lilla Avesta i en annan del av världen. Att "Lidas" nu bröt förbannelsen var som en rejäl spark upp i skrevet på kanadickerna och som en vågbrytare för kommande generationer europeiska - och inte minst svenska - spelare.
Detroit är långtifrån den enda klubben som vågat satsa på en svensk kapten, men det är svensklaget framför alla andra. General managern Ken Holland struntar i vad det står för nationalitet i passen och har insett att för att bygga ett bra hockeylag så är ett gäng svenskar en bra grund att stå på. Stor del i det har givetvis Red Wings chefsscout i Europa, Håkan Andersson, vars kunnande borgar för att svensktraditionen kommer att föras vidare för lång tid framöver.
Hela grejen med sju svenskar som vinnare av ishockeyns förnämsta titel är en stor fjäder i hatten för svensk ishockey och kommer garanterat återspegla sig i kommande års drafter.
Till sist: Det är lätt att mest prata om Zetterberg och Lidström, men man får inte glömma bort Niklas Kronwall. Karln är bara 27 men har redan vunnit allt som går att vinna; Stanley Cup, OS, VM och SM. Tidigare var det bara Håkan Loob, Tomas Jonsson och Mats Näslund gjort samma bedrift.