Var går gränsen mellan Gottsunda och Valsätra? Det är en fråga som stundtals sysselsätter flera av våra läsare, och så klart även oss som jobbar på UNT.
Gränsdragningen blir nämligen extra viktig när det uppstår problem, alltså när mediabevakningen är negativ. Rapporteras det om skottlossning på Valsätrasidan och vi skriver Gottsunda i nyhetsartikeln så blir Gottsundaborna sura, och vice versa. Eller som Gottsundabon Anders uttrycker saken, lite i affekt: "Det handlar om en och samma gata, Bandstolsvägen, och den ligger i Valsätra! Det är en jävla no-go-zon."
Enligt polisens nationella operativa avdelning (NOA) är Gottsunda ett av 23 särskilt utsatta bostadsområden i Sverige. (Och jag är rätt säker på att de räknar in Bandstolsvägen här.)
NOA har bedömt området utifrån flera kriterier. Polisen har svårt att fullfölja sitt uppdrag. De boendes benägenhet att delta i rättsprocessen är låg, här finns parallella samhällen och en misstänksamhet mot myndigheter. Andra kriterier är knarkhandel, hög andel invandrare och en grogrund för våldsbejakande extremism.
Men de allra flesta som bor i Gottsunda är inte kriminella knarklangare som skjuter skarpt. Här finns bra service, skolor, kultur, närhet till natur och människor som vill umgås. I vardagen handlar det i första hand om att leva sitt liv så gott det går. Att handla mat, gå till tandläkaren, till skolan, söka jobb och chilla på balkongen.
Risken är att vi lägger en onödigt negativ stämpel på en hel stadsdel och människorna som lever där. En överdriven retorik löser inte problemen. Det kan istället förstärka känslan av vanmakt, eller kanske snarare makt. Genom att ge ett område kriminell status, till exempel via epitetet no-go-zon, så ger man samtidigt våldsverkarna och knarkgängen rätt. Det är deras plats, de bestämmer och vi andra flyttar ut.
Det är inte bara Gottsundabon Anders som slänger sig med uttrycket no-go-zon. Det har hörts i debatter både live och på nätet. Ett besvärligt epitet som andas större problem än stadsdelen kanske har.
Men visst, ibland stämmer det. Blåljuspersonal på utryckning har mötts av stenkastning flera gånger, fått backa och invänta förstärkt polis.
Men om det är något område i Uppsala som polisen arbetar i, både preventivt och i akuta lägen, så är det i områden som Gottsunda/Valsätra.
En summering av arbetet med att stävja den organiserade brottsligheten i Uppsala sedan insatsen startade 2016: 90 häktade brottslingar, 56 kilo cannabis, 7 kilo amfetamin och nästan 3 kilo kokain beslagtaget. Polisen har också tagit hand om hundratals fordon och vapen, samt 2 miljoner i kontanter.
Fråga vilken ansvarskännande polis som helst och svaret blir att det är här de vill arbeta. Eller för att citera Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef i Botkyrka, ett annat av de 23 särskilt utsatta områdena i landet:
"Det är där det ställs på sin spets, där du på riktigt gör skillnad i personers liv, det är där vi måste vara! Det är också mitt svar på om det finns no-go-zoner. Det är snarare go-go-zoner."