Fettföraktet är det verkligt sjuka

Foto:

Uppsala2016-03-20 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag hade halkat på isen under en utekväll och när sovrummet aldrig slutade snurra ringde jag och bokade en läkartid. I undersökningsrummet fick jag klä av mig till underkläder och balansera på en imaginär lina med stängda ögon. Det gick bra, hjärnskakningen var inte så allvarlig. Men innan jag hunnit trä klänningen över huvudet frågar läkaren med allvarlig röst: ”Och hur är det med träningen – motionerar du?”. Det tog mig en stund att förstå att frågan inte var kopplad till min yrsel. Läkaren hade tittat på min avklädda kropp, fann den tjock och tyckte att det behövde adresseras trots att det var mitt huvud och inte min vikt jag sökt för. Jag grät hela vägen hem.

En annan dag, ett annat år. Jag hade precis sagt hej då till några vänner och skyndade mig mot min buss. Killgänget dök upp i ögonvrån och de ropade, så högt att vare sig jag, busschauffören eller mina vänner kunde undgå att höra det: ”Fattar du inte att du är för fet för att åka buss? Du kommer inte få plats, tjockis!”. Jag skämdes och grät hela vägen hem.

Minnen som dessa dyker upp när jag lyssnar på veckans avsnitt av ”Kropp och själ” i P1. Programmet ställer sig frågan ”Måste tjocka skämmas?” och tar upp vår syn på överviktiga. ”Man ska se ut på ett speciellt sätt och vi har bestämt oss för att det normala är att se ut som bilder på kändisar från Hollywood”, säger till exempel Marcus Lagerström, psykolog som har arbetat mycket med överviktsfrågan.

Det handlar om fatshaming, det förakt mot överviktiga som genomsyrar vårt samhälle. I trådarna på kroppspositivistiska konton på Instagram slipper en bild på en överviktig kropp aldrig undan kommentarerna om hälsa: ”Men har du tänkt på att du inte är hälsosam?”. Som tjock får du aldrig enbart känna dig vacker, stolt och lycklig – du måste alltid skämmas, be om ursäkt och signalera att du vet om att din kropp är misslyckad. Endast på dessa premisser får du synas.

Det är inget fel med att vilja leva hälsosamt. Problemet är bara att en viktnedgång inte behöver ha något som helst med hälsa att göra. En smal kropp är inte per definition en frisk kropp och vice versa. ”Vi rör ihop värderingar, smalhetsideal, hälsa och så drar vi in vikt i allt det här” fortsätter Lagerström i ”Kropp & Själ”.

Nej, det finns verkligen ingenting hälsosamt med fatshaming. Människor som bespottar överviktiga gör det inte av omtanke, oavsett vad de själva säger. De använder helt enkelt hälsa som ett alibi för att reproducera synen på vad som är en acceptabel och vacker kropp. Där, mina damer och herrar, har vi det verkligt sjuka.