Dialog är en investering

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-04-08 10:04
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns olika (politiska) åsikter om Leos Lekland i Uppsala. Kort resumé: Leos har haft ett tillfälligt bygglov för sin verksamhet som nu går ut. Det förlängs inte och detaljplanen görs heller inte om så att bygglovet kan permanentas. Motivet till det är att området är bättre lämpat för industri och logistik. Leos vet inte var de ska ta vägen.

Leos är ett exempel på en krock mellan en kommun och en företagare. Inte den enda och inte den sista. Det är ytterst sällan man hör en politiker eller en tjänsteman säga att de inte gillar företag, även om det förekommer. De allra flesta politiker och tjänstemän har fullt klart för sig att vår välfärd hänger på att vi har så många företag och därmed jobb som möjligt. Färre jobb i privat sektor innebär ju mindre skattepengar att anställa lärare och undersköterskor för. Och färre företag betyder färre innovativa idéer som löser problem och får våra skattepengar att räcka längre. Men från ord till handling är det ibland förvånansvärt långt. Och kommunikation och dialog underskattas.

Min erfarenhet är att företagare har full förståelse för att vissa beslut som fattas av politiker och tjänstemän går dem emot. De har däremot ingen som helst förståelse för undermålig dialog och kortsiktiga, ogenomtänkta beslut som sätter krokben, skapar oro och bromsar utveckling. Att föra dialog tar tid, absolut, men är en fantastiskt klok investering i förtroende, förståelse, respekt och acceptans.

Ibland möter jag frustrerade kommunala tjänstemän och politiker som tycker att det väldigt sällan får uppskattning för att de jobbar på att lösa ett problem som påtalats från företagarhåll. Alltför ofta beror det på att man helt missat att kommunicera att: 1) Man har lyssnat och tagit till sig. 2) Man jobbar på att lösa problemet. 3) Man beräknar att det hela ska vara löst då och då. För det är som med butiken som bygger om. Trots att det är dammigt, bullrigt och stökigt så noterar vi att butiken lyssnat på att en förändring behövs, vi ser skylten där man ber om ursäkt för stöket och man berättar också när allt är klart och hur bra det kommer att bli. Det ger nöjda och glada kunder med tålamod! En kommun skulle kunna jobba på precis samma sätt.

Långsiktighet, dialog och kommunikation löser det mesta. Den som känner sig sedd, bekräftad och respekterad berättar det för andra. Fler företag, fler nyetableringar och fler jobb blir resultatet.

Läs mer om