Det våras för spexet

Det är roligt när akademiker driver med sig själva, tycker Simon Bendelin.

Foto:

Uppsala2007-04-09 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Bambu upp och bambu ner. Sist i bålen intet mer!" Snart ska hoppande vildar än en gång frusta fram denna ramsa på scen, den här gången på Reginateatern, men som alltid i Snerikes nations regi. Ramsan är hämtad ur det klassiska uppsalaspexet "På Madagaskar", som framfördes första gången 1865, och anses vara ett av de äldsta bevarade spexen i historien. Det uppförs sedan länge var tionde år, och i vår är det alltså dags igen.

Vilka som egentligen började med spexandet råder det delade meningar om, stockholmarna hävdar exempelvis att en av deras nationsmedlemmar skrev världens första spexmanus redan 1852 ("Rudolf, eller Blodbadet på Sicilien, eller Den stulna diamanten, eller Hat utan kärlek"). Uppsalas studentspex är hursomhelst traditionsbundna. På ne.se står att läsa att själva ordet spex "uppkom i uppsaliensisk studentslang vid mitten av 1800-talet som kortform för spektakel". Formen ska vara ett "parodiskt lustspel med sånginslag". Är det i ordet "parodiskt" nyckeln till spexens omåttliga popularitet ligger? I förmågan att driva med de allra seriösaste av ämnen och historiska händelser? Själv såg jag mitt första spex våren 2003, och skrattade gott åt den obarmhärtiga omskrivningen av "Romeo och Julia".

Kanske är det sånginsatserna som roar mest? Det klassiska upplägget att skriva nya, knasiga texter till gamla, kända melodier verkar outtömligt (se bara på hur mycket Wierd Al säljer i USA, och hur många Rally-verser som fortfarande nynnas här i Sverige). Och att de sedan ofta framförs till levande musik och dans, ger spexen ännu mer av showigt underhållningsvärde. Personligen tror jag att spexens popularitet beror på blandningen. Inte bara den komiska effekt som uppstår när gammalt blandas med nytt, när historia blir vardag och det allvarliga tas med en klackspark. Utan även när välansedda akademiker ställer sig på scen och driver hejdlöst med sig själva, och allt vad lärdom heter. Det blir en välbehövlig paus i pluggandets vardag, både för skådespelare och många i publiken, då man ges en chans att kasta manteln av akademiskt allvar och ansvar.

Oavsett anledningen är köerna till spexens biljettkassor fortsatt långa. Redan i månadsskiftet hade JuvenalOrden sålt över 95 procent av biljetterna till "En kalabalik i sänder", som har premiär fredag 13/4. Vill ni ha chans att se något inslag i Uppsalas fina spextradition under våren, är det dags att skynda på!



Simon listar...
... tre UF-föreläsningar jag ska gå på om jag har tid:
1. 12/4 "The African Union and the challenge of peacebuilding."
2. 19/4 "Vänstervågen i Latinamerika."
3. 14/5 "American politics today."
Läs mer om