Beslutet ger hopp om cykelsporten
Äntligen. Stall Radobanks beslut att sparka ledaren i Tour de France, dansken Michael Rasmussen, är den tydliga signal och det budskap som tyder på att cykelsporten börjat förstå allvaret i alla dopningskandaler de senaste åren, inte minst i klassikern Tour de France.
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förlåt om jag låter cynisk, men Radobank, T-Mobile, CSC och Unibet har inte startat upp sina cykelstall för att, i första hand, åtnjuta ära och berömmelse.
Men det som hänt är givetvis positivt och det kan mycket väl vara så att framtidens historieböcker beskriver Tour de France 2007 som ett trendbrott inom cykelsporten. Antalet dopningsfall har inte minskat, men reaktionerna har varit mycket kraftfullare än tidigare år.
De två stora tyska tv-bolagen ZDF och BRD avbröt sändningarna direkt 18 juli då tyske stjärnan Patrik Sinkewitz avslöjats i en dopningskontroll och dagen efter hotade tyska staten med att ställa in cykel-VM som avgörs 25-30 september i Stuttgart.
Sex dagar senare protesterade åtta stall mot dopning genom att stå kvar på startlinjen då 16:e etappen startade och samtidigt uppgav källor inom Internationella olympiska kommittén, IOK, att det bedrevs ihärdig lobbying i syfte att kasta ut cykelsporten från OS-programmet till förmån för exempelvis rugby.
Och sent på onsdagskvällen fick alltså stall Radobank nog av såväl Michael Rasmussen som alla de dopningsrykten som omgärdat honom.
Det är alldeles för tidigt att dra slutsatser som att vi kan ta internationell cykelsport på allvar igen, men i dag ser det trots allt mer hoppfullt ut än vad det gjort på mycket, mycket länge.