Analys
Det har gått drygt fem veckor sedan valet. På onsdag i nästa vecka ska fullmäktige välja en ny regionstyrelse, och det har varit tunnsått med kommentarer från de ledande politikerna. När UNT väl fått fatt på en politiker har svaret varit "förhandlingar pågår".
Tillsammans med Liberalerna och Centern sitter Miljöpartiet nu med avgörandet till nästa regionstyre. Men de håller korten tätt mot bröstet och vill inte avslöja om det lutar åt att Emilie Orring (M) eller Helena Proos (S) blir nästa ordförande i regionstyrelsen. Det är inte osannolikt att de traditionella blocken bryts upp även i regionen. Det är i sin tur en process som kan vara smärtsam för de inblandade partierna, och ett skäl till att det drar ut på tiden.
Redan när rösterna i valet hade räknats stod det dock klart att matematiken talade emot en fortsättning för det blågröna styret med M, KD, L, C och MP. De blågröna partierna samlar 44 av fullmäktiges 101 mandat, vilket inte räcker till majoritet i varken regionstyrelse eller nämnder.
Charles Pylad, politisk sekreterare för MP, säger att de inte vill ge SD, som har 14 mandat, ett avgörande politiskt inflytande i regionen. Han konstaterar att det "rent matematiskt innebär svårigheter att få ihop ett blågrönt styre mandatmässigt".
Sverigedemokraternas regionråd Christer Olsson säger å sin sida att han inte deltagit i några förhandlingar utan bara "fört korta samtal med företrädare för de partier som SD samarbetar med på riksplanet".
Liberalernas Malin Sjöberg Högrell vill inte avslöja hur förhandlingarna går. För Liberalerna är Socialdemokraternas valkampanj, som gick hårt åt Liberalerna som parti, ett hinder att ta sig över, även om hon medger att "känslorna lagt sig lite".
De rödgröna, S, MP och V, har en något bättre sits. Deras 48 mandat räcker dock inte till majoritet det heller. Däremot skulle ett mittenstyre med S, MP, C och L, som också har 48 mandat i fullmäktige, få majoritet i både regionstyrelse och nämnder. Det beror på att valsystemet för att utse ledamöter gynnar större partigrupperingar framför mindre.
Vänsterpartiet har sagt att de har två prioriteringar: att byta ut det moderatledda styret och att hålla borta SD från inflytande. I övrigt säger de att de kan kompromissa. Om den kompromissen bär fram ett mittenstyre återstår att se.