Att sommaren har varit fantastisk, vädermässigt, kan vi väl vara överens om. Min har varit kanon på många andra vis också. Semestern har i år varit båda välförtjänt och i det närmaste oförskämt lång. I nio långa veckor har jag och min familj bott i vår kolonistuga på 24 kvadrat. Det är väldigt trångt. Det innebär att om någon glömmer ett glas framme på bordet så är det genast stökigt. Nästan kaosartat, faktiskt. Det innebär också att man måste planera, vara smart och framför allt – man måste vara utomhus – utan internet.
Vi har lagat mat utomhus, grillat och kokat direkt vid matbordet. Att plocka upp sin potatis direkt ur jorden och sedan koka den ute är något alla borde få göra om sommaren. Att plocka solvarma hallon direkt till morgonfilen borde vara alla barns rättighet.
Jag har också tillbringat några nätter utomhus, i den för året nyinköpta hammocken även om anledningen till utomhussömnen mer har varit värmen än platsbrist. Vi har hunnit med ett besök hos lillebror på västkusten. I år fick vi en hel hink nyfångade makrillar av grannens barn. Helt underbart ungefär fram tills vi upptäckte att ingen av oss vet hur man rensar fisk! Bedrövligt, men sant.
Tur att det finns internet och att man nu för tiden kan googla fram en liten Youtube-film med instruktioner hur man gör. Det resulterade i ett Hallelulja-moment! Fem barn som gladeligen vräkte i sig färsk firre, med stuvad spenat och färskpotatis. Något otippat, skulle jag säga.
Nu kavlar vi upp ärmarna och gör höst. Några burkar hemkokad marmelad kommer det att bli och jag funderar på att göra slånbärsvin. Det finns svamp i skogen som måste hämtas och nya gummistövlar behövs den här skolstarten också.