Det var samma dag då människor som hade en operation inbokad på Akademiska sjukhuset inte fick lindring och bot eftersom det saknades engångsmaterial. Den dagen sa alla samma sak till tidningens reportrar: "Jag har aldrig varit med om liknande – att vi måste ställa in vård på grund av att sjukvårdsmaterialet är slut".
Orsaken var att den nyupphandlade leverantören, Apotekstjänst inte hade lyckats leverera sjukvårdsmaterial. Hur sjutton är det möjligt, var jag en av de första att ropa rakt ut på redaktionen. Sverige befinner sig inte i krig.
Men misslyckade upphandlingar är en ökande trend här i landet. Och det sker upphandlingar för hela 700 miljarder kronor årligen. I vart tionde fall sker överprövning och nästan lika vanligt är att upphandlingen avbryts i förtid, enligt upphandlingsexperten Daniel Falk i tidningen "Offentliga affärer". Hur många misslyckade upphandlingar som passerar stod det inget om.
Fast i fjol drabbades runt 130 000 stockholmare av försenade eller uteblivna leveranser av förbrukningshjälpmedel inom vården. Flertalet var barn och gamla. Och många av oss har säkert i färskt minne, att nyligen saknades taxibilar till färdtjänsten och skolskjutsar för särskolan i Uppsala. Bägge exemplen var resultat av misslyckad upphandling.
Upphandlingar görs för att få ut mest pang för pengarna. Men det har sitt pris, misslyckade upphandlingar kostar extra skattekronor och det är människor som i första hand hamnar i kläm – ofta de allra mest svaga och sårbara.