Papperstidningen dras in för 650 hushåll

I september får omkring 650 hushåll på landsbygden papperstidningen UNT i sin brevlåda för sista gången. Orsaken är en vikande printupplaga i kombination med allt högre distributionskostnader, skriver UNT:s chefredaktör Johanna Odlander.

UNT kommer ut som e-tidning varje dag året runt.

UNT kommer ut som e-tidning varje dag året runt.

Foto: Adam Wrafter

Medier2024-05-22 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu tar UNT stora kliv digitalt med kraftigt ökad läsning. Vår nyhetssajt når över 300 000 personer varje vecka, enligt Orvesto internet. Det är rekordmånga och ett fint kvitto på intresset för lokal journalistik. 

Men det visar också på en större strukturförändring. Våra medievanor har ändrats dramatiskt i och med digitaliseringen. Det gör att UNT just nu står på två ben: ett digitalt som växer kraftigt och ett pappersben som minskar.

I takt med att färre människor väljer att ha en papperstidning blir kostnaden för att dela ut varje exemplar högre. På landsbygden blir detta tydligast när det blir ännu längre mellan varje prenumerants brevlåda. 

I de områden som inte längre kommer att få papperstidningen kostar det betydligt mer att dela ut den än vi får tillbaka i intäkter. Det är tyvärr inte hållbart. Vi behöver de pengarna för att kunna fortsätta göra bra lokal journalistik. Papperstidningen måste bära sina egna kostnader och det är därför vi tvingas spara på den när kostnaderna rusar.

Hushållen som nu berörs finns på landsbygden i Uppsala, Knivsta, Tierp och Märsta. Vi kommer inom kort att kontakta de som inte längre kan få tidningen utdelad. Och vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa er som vill bli digitala läsare, bland annat genom att bjuda in till en fysisk träff dit man kan komma för att få hjälp att komma igång med det digitala. 

Det blir också möjligt att köpa en läsplatta till rabatterat pris via UNT. Men det går självklart lika bra att läsa tidningen på en befintlig dator eller mobil. Vi kommer att visa hur man gör.

undefined
UNT kommer ut som e-tidning varje dag året runt.


Det känns såklart jättetråkigt att lojala läsare som älskar sin papperstidning inte längre kommer att få den. Hittills har dock en majoritet av de som drabbats tidigare blivit digitala läsare och upptäckt att det finns flera fördelar med e-tidningen, som är en digital spegling av papperstidningen. E-tidningen finns tillgänglig flera timmar tidigare än papperstidningen, det går att justera teckenstorleken, att få texterna upplästa och man kan också lösa korsord i den.

Journalistik är en viktig del av en fungerande demokrati och vi hoppas att ni även fortsättningsvis vill stötta den lokala journalistiken, trots att den inte kommer till alla i pappersform.