Häromveckan var det vårdagjämning, och tiden runt detta datum – och motsvarande på hösten – är den enda tid på året som vi nordbor får uppleva solens "naturliga" upp- och nedgång. Jag menar en ljusrytm som överensstämmer med den som finns närmare ekvatorn där människan som art uppstod. Själv jublar jag, jag känner mig inte alls gjord för vintermörkret, och tror nog att jag egentligen skulle må bättre av ett jämnare dygn. Men, tanken på att vara utan ljusa sommarkvällar får mig raskt på andra tankar. Synd bara att man måste ha det ena för att få det andra. Nåväl, nu tänker jag njuta av det ljusa halvår som ligger framför oss. (Kolla förresten in sajten timeanddate.com där man får en visuell bild över dygnet på olika platser i världen.)
Den ljusnande framtid är vår
Foto:
Japansk lax i ugn
4 p. Lägg färsk eller tinad lax i en ugnsfast form. Välj en form som inte är för stor, bara lite större än laxbiten. Häll över tamarisoja blandad med lika mycket sake och/eller mirin så att det kommer upp en bit på fiskens kanter men inte täcker. Blanda misopasta med lite vatten så den blir lite rinnigare. Bred ett tunt täcke över hela laxen och lägg sedan på tunnskivad färsk ingefära. In i ugnen på 135 grader tills innertemperaturen nått 48 grader (eller lite till om man inte vill ha rå kärna). Kolla konsistensen om du inte har termometer. Laxen ska inte bli överkokt!
Servera med rundkornigt ris (tex grötris som sköljts väl före kokning). Häll över skyn vid servering.
1 Vårvandring. Tur i Hågadalen tillsammans med UOF, Upplands fågelskådare. Kl 17.30 Samling på parkeringen vid Kung Björns Hög.
2 Föredrag om sömn. Sömnforskaren Helena Schiller talar om folkhälsoproblem kopplat till stress och sömnproblem. kl 19. Bälingebiblioteket.
3 Vinnarfilmer. Uppsala Internationella Kortfilmfestival presenterar vinnarfilmer från världens största filmfestivaler. 15-årsgräns. 18.30 Slottsbiografen.
Japansk lax i ugn
4 p. Lägg färsk eller tinad lax i en ugnsfast form. Välj en form som inte är för stor, bara lite större än laxbiten. Häll över tamarisoja blandad med lika mycket sake och/eller mirin så att det kommer upp en bit på fiskens kanter men inte täcker. Blanda misopasta med lite vatten så den blir lite rinnigare. Bred ett tunt täcke över hela laxen och lägg sedan på tunnskivad färsk ingefära. In i ugnen på 135 grader tills innertemperaturen nått 48 grader (eller lite till om man inte vill ha rå kärna). Kolla konsistensen om du inte har termometer. Laxen ska inte bli överkokt!
Servera med rundkornigt ris (tex grötris som sköljts väl före kokning). Häll över skyn vid servering. Malins onsdag