Man kan visst baka utan ägg

Madeleine Andersson är Knivsta- / Hebyreporter och kakmonster.

Foto: Nina Leijonhufvud

Madeleines lördag2019-07-06 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är ett riktigt kakmonster. Fika är det bästa jag vet. Därför blev det katastrof i min hjärna när jag träffade min sambo för tre år sedan. Han är vegan. No more kladdkaka tänkte jag sorgset. Det innehåller ju både ägg, smör och vispgrädde. Men fikasuget i mig tänkte inte ge efter, och jag började googla och gå med i vegan-grupper på Facebook och följa veganbagare på Instagram. Det visade sig finnas massor av sätt att byta ut ägg: kikärtsspad, chiafrön, linfrön, bakpulver, havregrädde... Smör, mjölk och grädde är busenkelt att byta ut mot de växtbaserade varianterna som finns i mataffärerna. I kladdkakan använder jag numera en deciliter kikärtsspad istället för ett par ägg – och den är faktiskt ännu godare nu.

Dagens rätt och dagens tips

Bästa kladdkakan

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i eller smörj och bröa en bakform. Smält 150 g mjölkfritt margarin i en kastrull, ta den från plattan och rör sedan i 1 dl kikärtsspad. Rör ner 3 dl strösocker, 2 dl vetemjöl, en nypa salt och 1 dl kakao. Häll i formen och grädda i 25 min för en form på 18-20 cm i dm eller 20 min för en form på 22-24 cm. Servera ljummen eller kyld med växtbaserad vaniljglass eller vispgrädde och sommarens bär. Från Facebooksidan Kakboken utan ägg och mjölk.

Rymden i matematik. De två forskarna och populärvetenskapliga talarna Edward Frenkel och Cumrun Vafa ger sin syn på matematikens roll i utforskandet av universum. I aulan i Universitetshuset. Gratis föranmälan på kosmosochmatematiken.se

DNA av silver. Karin Valegård gick från forskare till silversmed. Nu ställs hennes vetenskapsinspirerade smycken ut på Galleri Upsala. Vernissage i dag kl 12-18. Utställningen pågår till 11 juli.

Medeltida Uppsala. Följ en guide till staden under marken: Östra Aros – medeltidens Uppsala. Turen går från Riddartorget vid Domkyrkan via bevarade byggnader, gränder, gatunamn och kartor. Pågår kl 14-15. Kostar 120 kr för vuxna och 60 kr för barn över 12 år.

Fler tips finns på unt.se/guiden

Läs mer om