2007 köptes huset för 450 000 euro. 2012 såldes samma hus för 150 000 euro, alltså till en tredjedel av det huset värderats till fem år tidigare. Det skulle kunna ha hänt i flera europeiska länder, men just i det här fallet handlade det om ett hus i semesterorten Spanish Point på den irländska västkusten. Total kollaps alltså. Och den här husägaren är långt ifrån ensam. Överallt på den gröna ön säljs husen till en bråkdel av det de var värda under de goda åren. Ordet reduced är ett stående inslag i mäklarnas annonser.
Hur kunde det bli så här? Svaret är ganska enkelt. När det irländska ekonomiska undret, den så kallade keltiska tigern, började rusa fram allt snabbare ville alla hänga på, oavsett utgångsläge. Från att ha varit Västeuropas fattigaste land utropades Irland plötsligt till det rikaste. Multinationella företag slog sig ner på ön med löften om låga skatter. Arbetskraft hämtades in från Östeuropa och de baltiska staterna. Ett tag var den polska kolonin uppe i 400 000 personer, en tiondel av Irlands befolkning. Irländarna blev köpgalna och bankerna kastade amorteringsfria lån över dem som ville bygga hus. Och då talar vi inte om små ordinära hus utan villor i bästa Southfork-stil med 5–6 sovrum, glasade verandor och kök med svindyra Agaspisar.
Det var galna år. Hemmafruarna kunde ta en dagstur till New York eller Barcelona bara för att shoppa. Plötsligt hade alla lyxiga bilar som de försökte ta sig fram med i den ökända Dublintrafiken. På salonger kunde man få sin kropp helrakad – och då menar jag verkligen HELA kroppen. Jag blir generad bara jag tänker på det. Ja, så där höll det på medan tigern rusade vidare.
Så plötsligt, när finanskrisen slog till, tog det tvärstopp. Nästan all byggverksamhet i och runt Dublin upphörde. Företag började flytta ut till länder med billigare arbetskraft. Många som sökt sig till Irland för att få ett jobb åkte hem igen. Och för dem som satt på bolån med höga räntor började helvetet. Eftersom många inte klarade av att betala sina räntor hamnade de i knät på de banker som glatt lånat ut pengar några år tidigare, inte olikt situationen i ”syskonlandet” USA. Någon i familjen kanske miste jobbet i recessionen. Många irländare stod plötsligt vid ett oönskat vägval: att sälja billigt eller flytta hem till föräldrarna.