Av samtliga mäklare i Sverige är knappt hälften kvinnor men bland dem som är under 30 år är andelen kvinnor mer än 60 procent.
Det som har hänt är att vi har gått från en gammal samhällsordning där det alltid var mannen som företrädde familjen i stora beslut. En man ansågs dessutom bättre lämpad att axla ett så förtroendefullt uppdrag som att förmedla ett nytt hem, medan kvinnor fick nöja sig med att arbeta som sekreterare eller mäklarassistenter.
I många länder ser det fortfarande ut så. När ett par vänner till mig letade hus i Nederländerna visade sig alla mäklare vara medelålders män. De pratade mycket om byggkvalitet, material och renoveringar.
Mannen i familjen fick en förtrolig pratstund i soffan inför det viktiga beslutet. Kvinnan däremot fick bara en snabbvisning av det praktiska köket.
Det ställs helt andra krav på en modern, svensk mäklare. Utöver kunskaper i juridik, marknadsföring och ekonomi måste hon ha en hög social kompetens och vara lyhörd inför kundernas oro, nycker, känslor och krav. Hon ska helt enkelt vara mer av en människokännare än en fyrkantig byggnadsingenjör.
Enligt somliga förståsigpåare så fattas 80 procent av alla köpbeslut av kvinnor. Även om män har mer pengar så är det alltså ofta deras kvinnor som avgör hur pengarna ska användas. Den mäklare som bara pratar med män på mäns vis blir inte särskilt långvarig i branschen.
På internationella kvinnodagen kan det alltså vara på sin plats att lyfta fram mäklarbranschen som ännu en domän där kvinnorna inte bara har tagit en självklar plats, utan också håller på att gå om männen.
Vilken blir nästa bransch?