"Vi trodde vi skulle slippa den här presskonferensen"

I somras trodde alla att det var regionens sista presskonferens om covid. Omikron-varianten har dock ställt allt på ända. På torsdagen var det dags igen, för den 56:e presskonferensen i ordningen.

Med en bild på en vågbrytare i Cornwall inledde Mikael Köhler presskonferensen som handlade om omikronvågens härjningar i Uppsala.

Med en bild på en vågbrytare i Cornwall inledde Mikael Köhler presskonferensen som handlade om omikronvågens härjningar i Uppsala.

Foto: Johan Heimer

Krönika2022-01-13 16:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På plats

Det är det vanliga gardet som äntrar scenen på torsdagens presskonferens: Mikael Köhler, Fredrik Settergren, Johan Nöjd, Fredrik Sund och Margareta Öhrvall. Denna gång uppdelade i två omgångar för att hålla avstånden. Återigen är det munskydd på som gäller i det stora konferensrummet i Akademiska sjukhusets administrationsbyggnad.

När Region Uppsala höll sin 55:e presskonferens om covid 17 juni i fjol var optimismen stor och alla trodde att det skulle bli den sista. Orosmolnet då var delta-varianten. Bedömningen var att delta möjligen skulle försena, men inte stoppa slutet på pandemin i takt med att fler fick sin andra vaccindos.

Men även i somras, när nedgången i smittotalen överträffade till och med de mest optimistiska prognoserna, så fanns brasklapparna där: "Vi har gissat och trott och tyckt flera gånger men blivit överraskade. Så det finns goda skäl att vara ödmjuk inför den här sjukdomen", sade biträdande smittskyddsläkaren Anna Gillman i en intervju med UNT i somras.

Nu har omikronvarianten i snabb takt förändrat spelplanen. Kurvan över antalet smittade pekar rakt upp i himlen. Men den här gången är det inte primärt belastningen på vården som är grunden till de allvarsamma minerna på presspodiet. 

Det mesta talar för att två vaccindoser fortfarande ger ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk. Tre doser stärker skyddet ännu mer.

Många av dem som räknas som "covid-patienter" i Uppsala län vårdas för annat än covid. Den höga smittspridningen gör att det nu finns många som testat positivt, men som har milda eller inga symtom på covid, bland patienter som läggs in för benbrott, stroke eller hjärtinfarkt. Det här är naturligtvis knepigt att hantera för sjukvården när patienter på övriga vårdavdelningar måste isoleras av smittoskäl. Men det ger ingen stor ökning av antalet inlagda patienter.

I stället är det oron för bärande samhällsfunktioner när sjukfrånvaron exploderar i omikron-vågens spår som nu står på dagordningen. I bakgrunden finns också en osäkerhet om vad som händer när (snarare än om) omikronsmittan når den del av länets befolkning som ännu inte fått de första två vaccindoserna. Det är 13 procent eller drygt 45 000 invånare i länet över 12 som saknar vaccinskydd mot covid. 14 000 av dem är 40 år eller äldre, en grupp som kan bli allvarligt sjuk.