Vad görs för att stoppa serievåldtäktsmännen?

"Det är människor som drabbas av honom och som får leva hela livet med trauman och med skuld och skam."

Krönika2022-05-14 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det säger Kerstin Nauclér, som en natt för 17 år sedan blev bakbunden och inslängd i en bagagelucka av en okänd man, och därefter körd till hans husvagn där hon våldtogs och förberedde sig på att dö.

I dagens UNT berättar hon hur hon klarat av sitt liv sedan dess.

Kerstin var varken mannens första eller sista offer. Han har begått grova övergrepp mot kvinnor såväl innan som efter överfallet på henne. För ett par veckor sedan dömdes han återigen till flera års fängelse för våldtäkter.

Intervjun med Kerstin inleder UNT:s artikelserie Sexförbrytare. I morgon berättar vi mer om den serievåldtäktsman som hon utsattes för.

Det finns ett fåtal män i Sverige som efter avtjänat straff gång på gång ger sig på nya kvinnor. Dessa män gör samhället otryggare för en stor del av befolkningen – och för de kvinnor som har den fruktansvärda oturen att komma i deras väg kan livet bli förstört.

Hur ska samhället hantera dessa män? Vad görs – och vad görs inte – för att stoppa dem?

Bland politiker höjs röster för att låsa in dem för gott. De menar att skyddet för kvinnor väger tyngre än de här männens rätt att få gå fria i samhället. De som är emot anser att man inte kan låsa in människor för brott som de kanske begår i framtiden.

En annan fråga är om dessa sexförbrytare ska dömas till fängelse eller till vård. Skillnaden kan bli mycket stor. Orättvist stor, enligt en expert vi pratat med.

Frågorna är många – och svåra. Vi letar svaren.