Redan före pandemin var det allt fler kritiker som menade att politik- och demokrativeckan i Visby hade överlevt sig själv. Ett evenemang som svämmat över alla bräddar och där avsändarna sedan länge är fler än mottagarna. Dessutom med hotellpriser och arrangörskostnader höga nog att knäcka vilken kommunal småstadsbudget som helst.
Efter två år av nedstängning och klent besökta digitala seminarier är det fler än någonsin som tvivlar på Almedalsveckans värde. Hur viktigt är det egentligen att synas i de medeltida gränderna i år? Kommer arrangemanget överhuvudtaget att överleva framåt när det inte är valår? I så fall i vilken form?
Osäkerheten illustreras tydligt av Uppsalas hållning i frågan. Före pandemin satsade man stort på att bygga upp en egen arena i Visby tillsammans med andra intressenter från länet. Kommunens utvärdering från 2019 är full av motsatser och ambivalens. Där konstateras nöjt att man på tre år lyckats skapa en etablerad och välbesökt mötesplats, men samtidigt att det varit svårt att få genomslag för de egna programpunkterna i bruset. De öppna mötesplatserna har å ena sidan genererat en ”hög uttalad nytta” men samtidigt har kostnaderna varit omfattande och det är ”svårt att mäta den långsiktiga nyttan”.
Vi som besökte den påkostade Uppsalaarenan på Donners plats vet att det framför allt var de närmast sörjande som var på plats och lyssnade. Igenkännande hälsade vi på varandra, precis som vi gör när vi träffas hemma i Uppsala. Möjligen anades en ökad stolthet.
I år lämnar Uppsala walk over i avvaktan på frågeställningarna ovan. På kommunens nätsida om Almedalen står det ”Välkommen till Uppsala”. Gotland eller själva veckan nämns överhuvudtaget inte. Det blir sannolikt samma bristfälliga genomslag som tidigare, men klart billigare.
Om Almedalsveckan vet vi snart mer. På söndagskvällen står statsminister Magdalena Andersson i talarstolen i Visby. Själv ska jag under veckan delta i panelsamtal om bland annat de lokala tidningarnas roll för demokratin, om public service betydelse och om journalistikens framtid.
Vi får se om någon lyssnar.
Kalle Sandhammar
chefredaktör, vd och ansvarig utgivare