Törs kommunen skicka ut parkeringsvakterna?

Foto: Pär Fredin

Krönika2016-06-27 13:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Parkeringsfrågan är en vattendelare mellan småstad och storstad. I småstäder är det självklart att man ska kunna ta bilen till alla evenemang. Är det fullt på parkeringsplatsen parkerar man bilen på gräsmattor, cykelbanor eller var man kan komma åt. I storstäder har många med i beräkningen från början att det kan vara både dyrt och krångligt att ta bilen.

Parkeringsfrågan vid arenan i Gränby centrum ställer saken på sin spets. Att bygga dyra parkeringar som står tomma den mesta av tiden är en oekonomisk lösning. Det är kanske tio gånger om året som arenan kommer att vara utsåld. Och oavsett hur många extrabussar man sätter in kommer bilen att vara ett bekvämt och lockande alternativ för många. Byggs inget garage för skattepengar kan man då befara parkeringskaos, särskilt om det samtidigt är många som vill handla i Gränby centrum.

Här blir det tydligt om Uppsala tänker gå hela vägen i sina storstadsambitioner. Det kan då behövas både piska och morot för att få invånarna att välja andra transportsätt än bilen när marken är allt för värdefull för att användas till parkeringar. Och frågan är då om kommunen också vågar skicka ut parkeringsvakterna och bötfälla dem som parkerat olagligt.

Man kan redan nu se hur de här principerna ställs mot varandra när många vill komma till samma plats samtidigt. Allhelgonahelgen är ett tillfälle när man runt gamla kyrkogården i Uppsala kan se en föraning av vad det kan innebära. Själv hade jag parkerat på Kungsgärdet, där det var gott om plats. Men längs Krongatan fick jag kryssa mig fram bland bilarna som inte hittat någon annan parkeringsplats än gång- och cykelbanan. Jag fräste lite åt en bilist som kom körande väl nära barnvagnen och fick till svar att ”en sån här dag måste man väl ha lite överseende”.

Ur ett annat perspektiv kan man hävda att en sån här dag, när det är mycket folk i rörelse, behövs både trafikpoliser och lapplisor som bötfäller dem som kör och parkerar på cykelbanorna.

Här ställs småstadsperspektivet och storstadsperspektivet emot varandra i praktiken.

Atrium Ljungberg säger att de inte vill börja lappa bilar på sin parkering. Men kan de hålla fast vid det när trycket på p-platserna runt arenan blir stort? Och frågan är om Uppsala vågar vara en storstad och skicka ut parkeringsvakterna när det verkligen behövs.

Läs mer om